Нашата позиция като правителство е, че Преговорната рамка трябва да

...
Нашата позиция като правителство е, че Преговорната рамка трябва да
Коментари Харесай

Ковачевски: Преговорната рамка за ЕС е многостранен документ, а въпросите с България се решават двустранно

" Нашата позиция като държавно управление е, че Преговорната рамка би трябвало да бъде многостранен документ, съдържащ рамка за договаряния за присъединение към Европейски Съюз като организация на страните-членки, а двустранните въпроси би трябвало да се вземат решение двустранно със страните, с които съществуват ", сподели министър председателят Димитър Ковачевски в отговор на журналистически въпрос дали страната е трансформирала позицията си, че няма да одобри двустранните въпроси да влязат в Преговорната рамка.

„ Преговорната рамка е многостранен документ, който би трябвало да бъде утвърден от всички държави-членки на Европейски Съюз и който по-късно се показва на страната-кандидатка. Този документ би трябвало да отразява посоката и разпоредбите, съгласно които процесът на договаряне, присъединение и отваряне на разнообразни глави би трябвало да протича в хода на процеса, с цел да се хармонизира страната с всички аспекти на Европейски Съюз. Като се има поради, че пътят ни към европейската интеграция и преди интеграцията в НАТО беше изпълнен с двустранни въпроси, първо с въпроса с Гърция, за който имаме Преспанско съглашение и второ - съглашението по отношение на двустранните въпроси с България, ние като държавно управление сме на мнение, че Преговорната рамка би трябвало да бъде многостранен документ, който се разисква и в който се основава рамка за договаряния във връзка с присъединението към Европейски Съюз като организация на държавите-членки, до момента в който двустранните въпроси би трябвало да бъдат решени на двустранно равнище със страните, с които съществуват, сподели Ковачевски на взаимна конференция с финландския си сътрудник Сана Марин.

Той добави, че Споразумението с България и Преспанското съглашение с Гърция също съществуват за решение на двустранни въпроси и изрази вяра, че Европейски Съюз ще одобри Преговорна рамка, която да отразява многостранния темперамент на документа.

„ От разрешаването на съществуващите отворени въпроси, както демонстрира опитът на други страни, които са се включили към Европейски Съюз и са имали отворени двустранни въпроси със страни, които към този момент са членки на Съюза, зависи и напредъкът в договарянията откакто те стартират “, сподели министър председателят Димитър Ковачевски.

По мотив протокола от българското външно министерство Ковачевски сподели, че към момента не е дошъл в македонското външно министерство.

Той разясни, че протоколът не е настрана съглашение, а в действителност е статутът и по-нататъшните стъпки, които би трябвало да се подхващат по отношение на използването на Споразумението за добросъседство с България и отговорностите, поети в това съглашение от Северна Македония и България.

„ Протоколът е работа на Министерство на външните работи и на експертните групи във връзка с това до каква степен са стигнали с избрани въпроси. Протоколът е подписан на равнище Министерство на външните работи и споделя какво е реализирано досега и какво следва в идната фаза “, сподели министър председателят Димитър Ковачевски. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР