Нашата парламентарна група настоява обсъжданите законопроекти в пленарната зала да

...
Нашата парламентарна група настоява обсъжданите законопроекти в пленарната зала да
Коментари Харесай

ГЕРБ ще влезе в пленарната зала, ако се обсъждат три важни за обществото теми

Нашата парламентарна група упорства обсъжданите законопроекти в пленарната зала да са от дневния ред на българското общество, съобщи на брифинг Десислава Атанасова.

След неуспеха на съвещанието на Народното събрание втори следващ ден заради липса на кворум от ПГ на ГЕРБ-СДС обясниха отсъствието си.

„ За да няма спекулации за какво ПГ на ГЕРБ-СДС не е в пленарната зала, с цел да обезпечи кворум, на извършения тази заран председателски съвет още веднъж беше показана стратегия за седмичните съвещания на Народното събрание, която е отвън публичния дневен ред “, посочи ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя разгласи и при какъв дневен ред от парламентарната група ще бъдат непроменяемо в зала.

„ Нашата парламентарна група упорства обсъжданите законопроекти в пленарната зала да са от дневния ред на българското общество, от дневния ред на България и на Европа. Ние в дух на конструктивизъм предложихме на Председателски съвет да се създаде дневен ред, който дава отговор на публичните упования, а точно всички законопроекти, които касаят средствата от Плана за възобновяване и резистентност, тъй като към този момент няколко дни се спекулира и с тази тематика.

В този смисъл още веднъж декларирам, че нашата парламентарна група ще бъде постоянно в зала, когато се разисква закон, касаещ Плана за възобновяване и резистентност и средствата от Европейски Съюз. Втората тематика, по която ние ще бъдем в пленарната зала е Законът за държавния бюджет, този за ДОО и този за НЗОК. Третата тематика, която излиза и отвън рамките на българския парламент и е тематика от дневния ред на Европа е тематиката за Северна Македония “, сподели Атанасова.

Десислава Атанасова уточни, че в случай че тя влезе в дневния ред на Комисията по външна политика през днешния ден – парламентарната им група ще влезе в пленарна зала.

Тя уточни, че по тематиката за Северна Македония още веднъж е имало редица спекулации. „ Нека още веднъж да подчертая, че Министерският съвет не е внесъл план за решение в Народното събрание. Това направиха две от парламентарните групи. Нещо повече, с една трета от членовете на Външната комисия предложихме да има изключително съвещание на Комисията по външна политика, на която да се обсъдят тези два плана на решение. Колкото е нужно да се дебатира в Комисия, колкото е нужно да се дебатира в пленарна зала това решение и тези планове на решение да станат част от дневния ред на Народното събрание. Такова съвещание не е свикано и до този миг.

Разбирам, че ръководителят на Комисията по външна политика към този момент не дава отговор на позвънявания на нашите сътрудници, членове в тази комисия и не се знае по кое време ще бъде свикано това съвещание, с цел да има задоволително време то да бъде разисквано. Гарантираме, че в случай че през днешния ден Външната комисия свика съвещание, разиска и гласоподава тези планове за решения, ние в утрешния ден ще бъдем в пленарна зала, с цел да защитим нашия план на решение “, безапелационна бе Атанасова.

Томислав Дончев проучва Плана за възобновяване и резистентност и отхвърли да има ново болшинство в Народното събрание. Като „ чист дебелоглав “ дефинира той вижданията на обединението.

„ Съгласен съм, че има извънредно значими решения, които би трябвало да вземе това заседание “, сподели Дончев. Според него включително са законите, свързани с всички промени като част от предварителните условия на Националния проект за възобновяване. Той акцентира, че ГЕРБ освен ще ги поддържат, само че и са подготвени да работят изключително.

От своя страна Тома Биков разяснява тематиката за Северна Македония. По думите му поради нелепостта на Кирил Петков България е на път да пропусне късмет, който най-вероятно няма да се повтори в идващите години.

Тома Биков бе безапелационен, че Кирил Петков отива нелегитимно на Съвета на Европейски Съюз, защото е в оставка. „ Искаме депутатите да наложат настойничество посредством парламентарни процедури и да му дадат легитимност, с цел да показва българската страна там “, съобщи той.

На конференцията участва и Румен Христов, който разгласи, че Съюз на демократичните сили и „ Гергьовден “ през вчерашния ден са приели решение да поддържат френското предложение за Република Северна Македония.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР