Нашата инфлация е два пъти по-висока от тази в ЕС.

...
Нашата инфлация е два пъти по-висока от тази в ЕС.
Коментари Харесай

Христина Христова: Изтървахме инфлацията, заради това останахме извън еврозоната

„ Нашата инфлация е два пъти по-висока от тази в Европейски Съюз. Не можахме да се оправим. Инфлацията у нас стартира от повишението на цената на енергоносителите. Предното държавно управление си спомняте имаха проинфлационна роля. Помощта за електрическата енергия, която се даваше за бизнеса, явно даде отрицателен резултат. Каква беше задачата? Фирмите производители да не усилват цената на продукцията. Това не се получи. “

Това съобщи в студиото на „ Добро утро, Европа “ някогашният обществен министър Христина Христова.
Очевидно, че не сме изпълнили критериите и законодателната активност на последното Народно заседание не беше задоволително дейна и целенасочена и не можаха да одобряват четирите закона, които трябваше.
„ Даже в този момент и мобилните оператори си покачиха цените с годишния растеж на инфлацията. И цената на хляба се подвигна в някои търговски вериги с 30%, макар нулевата ставка на Данък добавена стойност. Затова и е ненужно да пишем прелиминарен отчет за влизане в еврозоната “, разяснява още Христова.

По нейните думи нарастването на пенсиите през последните години не е обвързвано с разпоредбите за пенсионната система.

„ Такива административни намеси без вземане предвид с осигурителните правила не водят до нищо положително. Едва половината пари за пенсии сега се събират от пенсионно-осигурителни вноски. Те стигат на 50%, останалото се дава от страната “, уточни Христова.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР