Нашата идентичност и лични данни ще останат единственото доказателство, че

...
Нашата идентичност и лични данни ще останат единственото доказателство, че
Коментари Харесай

Кражбата на самоличност е едно модерно престъпление – пригответе се за кредити, които никога не сте теглили

Нашата еднаквост и персонални данни ще останат единственото доказателство, че сме съществували. Странно е, че през днешния ден един човек може да намерения, че в случай че ги слага на лист хартия, може да инициира някакво по-сериозно деяние, като че ли още се намираме в 50-те години и всичко беше аналогово. Странно или не, през днешния ден има най-малко няколко акции, които събират персонални данни и откакто законово и конституционно не могат да създадат безусловно нищо, идващият огромен въпрос ще бъде: какво ще се направи с тази информация?

През последните години ще открием, че има доста случаи на кражба на еднаквост, въпреки всичко един автограф, три имена и ЕГН ще са изцяло задоволителни за основаването на сметки, за тегленето на заеми и още доста други. Следователно не би трябвало да се изненадваме от обстоятелството, че в един миг може да има доста попарени от концепцията на един човек. Все отново не би трябвало да забравяме, че последният път, когато Национална агенция за приходите беше потърпевш от хакерска офанзива, персоналната информация на 2/3 от работещите в страната се озоваха с обществена информация в интернет. Нещо още по-странно е, че в този момент тази информация се дава непринудено, само че дано помислим какво се случва, когато недоброжелатели решат да се възползват от закононарушението – кражба на еднаквост.

Дейвид Матю Рийд и Марк Хайли вземат решение да се показват за персоналните асистенти на Деми Мур. Те оповестяват, че дамата е изгубила своята безлимитна кредитна карта, издадена от American Express и изискват нова да бъде издадена неотложно. За задачата демонстрират номера на обществената ѝ осигуровка, както и друга персонална информация, която откриват в интернет, употребявайки тази информация, упорстват за издаването на нова карта. Един от двамата отива до банката и прибира кредитната карта. След като демонстрира даже копие на персоналната карта на звездата, обстановката ескалира още повече.

Банката дава картата и Рийд се впуска в гневно извършване на покупки, като в границите на 5 седмици пазари в най-луксозните магазини на Ню Йорк. Не пропуща да мине през Nordstrom, Apple, Boomingdales и още доста други. Заловени са по изключително малоумен метод, употребяват и своите персонални кредитни карти, като камерите ги снимат в един от магазините. Хайли е наказан на 14 месеца затвор и би трябвало да заплати сумата от 52.670 $, които са били дадени като капаро по-рано за Mercedes-Benz. Докато тези двама бандити са били задоволително хитри да употребяват парите на богати персони, останалите не са чак толкоз благородни и не се радват на духа на Робин Худ.

Турхан Армстронг е наказан през 2017 година откакто съумява да открадне 3.3 милиона $, употребявайки откраднати самоличности. Той употребява номерата на обществените осигуровки на деца и хора, които са напуснали Съединени американски щати. Понеже родителите следят осигуровките и кредитния рейтинг на своите деца отвън страната, не чакат, че някой различен е закачен в системата. Информацията бързо доближава до Турхан, който употребява тъкмо тези данни, с цел да натрупа своето благосъстояние. С тази информация тегли голям брой заеми в страната, снабдява се с кредитни карти, банкови сметки, основава си офшорна сметка, закупува къщи и коли.

Полицията открива дупката в системата, когато се оказва, че Армстронг не подава безусловно никакви данъчни заявления за интервала от 2009 до 2017 година и все пак има редица парцели в Джорджия, Флорида и Нортридж. По време на следствието излиза наяве, че са издадени подправени персонални карти, кредитни карти и нови обществено осигурителни номера.

През 2020 година Армстронг е упрекнат за 51 обвинявания за кражба в изключително огромни количества, машинация, пране на пари и кражба на идентичност, за тези каузи се озовава в пандиза за към 21 години. Наредено му е да заплати и сумата от 3.3 милиона $ и се постанова да се откаже от домовете си, с цел да може да заплати санкциите, които са насъбрани.

Кенет Гибсън работи като IT експерт в голяма софтуерна компания от 2012 до 2017 година Неговата специалност позиция в компанията му дава достъп до информацията на хиляди чиновници и клиенти, които той употребява. Гибсън стига до там, че основава специфична компютърна стратегия, която публично да отваря сметки в PayPal и да употребява имената на клиенти и чиновници. Със основаните профили ще кандидатства за разнообразни заеми и ще основава нови сметки. Във времето съумява да управлява повече от 8000 сметки. За да не бъде хванат, Гибсън употребява и върти доста дребни суми от една сметка в друга.

Най-вероятно и в този момент нямаше да знаем, че съществува, само че Гибсън става сериозна алчност и стартира да тегли пари от банкомати и в един миг желае от PayPal да му изпрати и чек. Всичко това стига до ушите на полицията. След издаване на присъда за 4 години и контрол за още 3 години, Гибсън би трябвало да заплати сумата от 1 милион $ в отплата и да продаде всичките си придобивки, които са на стойност 3.5 милиона $, които е откраднал.

Да се открадне идентичност не е толкоз сложна задача, изключително откакто в днешно време има задоволително хора, които са подготвени да го напишат на лист хартия и даже да не се замислят къде тъкмо отива. Най-голямата неточност в тази игра ще е кражбата на някоя по-сериозна и известна персона. Това може да е шефът на ФБР, шеф на друга работа и други известни герои. Луис Флоурс Джуниър прави тъкмо това и даже замесва майка си. 19-годишния Луис звъни на American Express и декларира, че е Ким Кардашиян, сменя обществения ѝ номер и адрес на своя и по-късно чака да получи картите ѝ.

American Express стават доста подозрителни и се обаждат във ФБР. Разследването води следите тъкмо до тях. Полицията открива, че Луис разполага с флашка, на която стои персоналната информация на звезди и политици, в това число Мишел Обама, Бил Гейтс, Парис Хилтън и Джей Зи. Освен персоналната информация, Луис разполагал даже и с броя кредитни и дебитни карти. По-късно даже шефа на ФБР ще стартира да води дело против майка и наследник, откакто схваща, че неговата информация е била продавана. Луис е наказан на 3 години и половина затвор, до момента в който майка му е на 3-годишна пробация.

Какво е общото сред всички истории? Това са хората, които споделят своите персонални данни и нямат визия къде тъкмо могат да бъдат открити. Предоставянето на тази информация е от изключително значение, както в интернет, по този начин и в хвърчащи листове.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР