Населението на Китай се е увеличило с 5,4% за 10

...
Населението на Китай се е увеличило с 5,4% за 10
Коментари Харесай

Китай отчете най-бавния прираст на население от десетилетия

Населението на Китай се е нараснало с 5,4% за 10 година, достигайки предходната година 1,411 млн. души, заяви Националната статистическа работа, представена от международните организации.

Данните от провежданото един път на десетилетие броене бяха предстоящи още при започване на предишния месец. Публикуването им обаче бе отсрочено и това провокира клюки, че те са смущаващи за комунистическия режим, отбелязва „ Франс прес “.

Това ще ускори натиска върху Пекин да излезе с начинания за поощряване на двойките да имат повече деца за да бъде избегната необратима наклонност на понижаване на популацията, написа „ Ройтерс “.

В края на април китайските управляващи отхвърлиха появилите се информации, че се готвят да разгласят първото понижаване на популацията на най-многолюдната страна в света след огромния апетит в края на 50-те години на предишния век.

През 1979 година китайските управляващи вкарват политика за едно дете на семейство с някои изключения, с цел да лимитират растежа на голямото население на страната. Впоследствие обаче те стартират да се тормозят, че броят на хората в трудоспособна възраст понижава прекомерно бързо, възпрепятствайки напъните за основаване на просперираща стопанска система.

През 2015 година Пекин публично анулира тази политика, само че доста двойки по този начин или другояче не желаят да имат повече поради скъпия живот, тесните жилища и дискриминирането, с която доста майки се сблъскват на работното си място, отбелязва „ Асошиейтед прес “.

Статистически данни

В Китай мъжете са с към 35 млн. повече от дамите, а близо 64% от популацията на страната през 2020 година е живеело в градовете, което е с над 14% повече от предходното броене през 2010 година По възрастови категории повече от 63% са в дейна възраст сред 15 и 59 година, близо 19% са над 60 година, а съвсем 18% са под 14 година

Демографи предизвестиха, че Китай е изправен пред японски или южнокорейски модел, с понижаване на популацията и доста висок дял на възрастните хора.

Според плановете на китайските управляващи броят на жителите на страната би трябвало да доближи своя пик през 2027 година, когато Индия ще измести Китай като най-многолюдната страна в света. Очаква се по-късно китайското население да стартира да понижава, спадайки до 1,32 милиарда души през 2050 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР