Населението на България ще намалее до 4.9 лн. души през

...
Населението на България ще намалее до 4.9 лн. души през
Коментари Харесай

Важните новини през седмицата

Населението на България ще намалее до 4.9 лн. души през 2075 година при към 6.2 млн. души през 2025 година Жителите на София отново ще са толкоз, а в Пловдив и Сливен ще се усилят, само че прогнозата за останалите градове е песимистична. Това излиза наяве от обновената прогноза за популацията в страната до 2090 година, която Националният статистически институт разгласява във вторник. Според данните на Национален статистически институт на 31 декември 2022 година популацията е било 6.44 млн.

Дебатът по втория избор на съмнение към държавното управление в сряда - този път за политиката в региона на националната сигурност и защитата, предстоящо мина под знака на обтегнатите след локалните избори връзки сред сътрудниците в ръководството ГЕРБ и ПП-ДБ, само че в коридорите на Народното събрание водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че вотът е неправилен и партията няма да го поддържа на гласуването в четвъртък.

Гласуването за ръководител на Столичния общинския съвет в понеделник завърши без резултат, откакто никой от претендентите не събра нужната поддръжка от повече от половината общински съветници - 31 от 61. Номинираният от " Обединени за София " Борис Бонев и на двата тура получи 23 гласа, колкото е групата му. Ново гласоподаване за ръководител ще има идущия понеделник. (Още по тематиката на стр. 20.)

Общо 1600 униформени са мобилизирани от Столична дирекция на вътрешните работи за запазване на реда в София по време на проведения митинг против Българския футболен съюз в четвъртък от 17 ч. пред Националния стадион " Васил Левски ".
Реклама
Свят
Израелските войски са разкрили оръжия и " терористична инфраструктура " по време на акция в болница " Аш Шифа " в линията Газа. Източник: Reuters
Европейският съюз евентуално няма да успее да достави 1 млн.снаряда на Украйна , както беше контрактувано по-рано, сподели немският министър на защитата Борис Писториус. Държавите от Европейски Съюз взеха решение да дават на Украйна снарядите до март 2024 година, с цел да поддържат страната в отбраната ѝ против съветската експанзия. Според чиновник на Европейски Съюз до момента по силата на съглашението са доставени към 300 хиляди снаряда.

ЕСнаправи значима крачка към приемането на правилник, с който ще вкара ограничавания за излъчванията на метан върху вноса на нефт и газ в Европа от 2030 година , оказвайки напън върху интернационалните снабдители да понижат приключването на мощния парников газ. Преговарящите от страните - членки на Европейски Съюз, и Европейският парламент реализираха авансово политическо съглашение за законодателния акт, който от 2030 година ще изисква от вносителите на недопечен петрол, газ и въглища в Европа да потвърдят, че тези горива дават отговор на лимита за интензитет на метан.

Според западни публични лица и данни за съветския експорт въведеният от Съединени американски щати и Г-7 ценови таван за продажбите на съветски нефт се заобикаля съвсем изцяло. Това принуждава страните да търсят способи за усилване на една от главните стопански наказания против Москва. Един от високопоставените европейски чиновници съобщи пред Financial Times, че " съвсем нито една " от доставките на недопечен нефт по море през октомври не е била изпълнена под ограничаването от 60 $ за барел, което Г-7 и нейните съдружници се пробваха да наложат.
Испанската десница провежда митинги в редица градове на страната против бъдещия закон за амнистията на каталунските сепаратисти, който ще обезпечи поддръжка на депутатите от Каталуня за ново държавно управление на премиера Педро Санчес. Източник: Reuters Реклама
Икономика
28% е растежът на разноските за обществена отбрана в България през 2022 година на годишна база. Най-високият в целия Европейски Съюз.
Инфлацията в България продължава да се забавя и към този момент е на най-ниското си равнище за последните две години. През октомври растежът на потребителските цени пада до 5.8% на годишна база от 6.3% предходния месец, регистрира Национален статистически институт. Газът за битовите консуматори, олиото и останалите естествени масла, както и твърдите горива поевтиняват с двуцифрени темпове по отношение на година по-рано и дърпат надолу общия индикатор. В тази посока резултат имат и автомобилните горива, въпреки част от тях да нарастват по отношение на предходния месец. За общия спад оказват помощ още храните, при които инфлацията за първи път от месеци пада до едноцифрена стойност - 7.6%.

Европейска комисия увеличи прогнозата си за българската стопанска система за тази година за сметка на 2024 г . В новата си есенна прогноза Бркюсел залага, че Брутният вътрешен продукт на България ще порасне с 2% през 2023 година, което е с 0.5 пункта повече спрямо предходните упования на институцията. За сметка на това обаче вероятностите за следващата година, наподобява, се утежняват - заложеният растеж за тогава е орязан от 2.4% на едвам 1.8%. Въпреки тази смяна на процедура и през двете години растежът ще остане слаб спрямо постигнатите 3.9% през 2022 година Този резултат няма да бъде доближат даже през 2025 година, за когато Европейска комисия планува известно ускорение до 2.6%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР