Насекомите от разред Phasmatodea неслучайно са известни с името пръчици.

...
Насекомите от разред Phasmatodea неслучайно са известни с името пръчици.
Коментари Харесай

Невероятната съдба на насекомите пръчици

Насекомите от разред Phasmatodea неслучайно са известни с името " пръчици ". Те имат изумителна аналогия с стръкче или съчка и, както е с всички биологични типове, имитиращи други - това постоянно резервира живота им, като заблуждава хищниците.

Но мимикрията не е единствената им впечатляваща характерност. Наскоро учените откриха още една обща линия сред тези инсекти и растенията.

Много растения популяризират семената си посредством екскрементите на птиците, които се хранят с техните плодове. Тези семена са с твърди и здрави обвивки, които ги защищават от стомашните сокове на " транспортното средство ", и те го напущат невредими.

 Снимка 359946

Сега учените са открили, че при насекомите пръчици се следи нещо сходно. Когато женско насекомо бъде изядено от птица, съществува до 20% възможност яйцата, които са се намирали в корема на пръчицата по това време, да изоставен хищника цели и от тях даже да се излюпи ново насекомо.

Пръчиците имат още една суперсила: могат да се развъждат партеногенетично. Това значи, че на женската не ѝ е належащо да бъде оплодена от мъжки, с цел да снесе витални яйца. А от тях се излюпва нова женска, копие на майка си.

Тези инсекти са публикувани по всички континенти, като се изключи Антарктида. И в този момент, откакто знаем всичко това за метода им на живот, май няма нищо изненадващо в този факт.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР