НАСА тества лазерни технологии, които един ден биха могли да

...
НАСА тества лазерни технологии, които един ден биха могли да
Коментари Харесай

НАСА ще тества лазерна комуникационна система по време на мисията Psyche

НАСА тества лазерни технологии, които един ден биха могли да ѝ разрешат да предава по-сложни данни в космоса и даже да стриймва видео от Марс, разкрива блог обява на галактическата организация.

НАСА ще започва своя план за оптични връзки в дълбокия космос (DSOC) тази есен, с цел да тества по какъв начин лазерите могат доста да усилят скоростта на предаване на данни спрямо стандартните радиочестотни галактически връзки.

Новата технология може един ден да играе значима роля в задачите с екипаж до Марс и може да помогне на сонди в дълбокия космос да излъчват данни назад на Земята.

Новата лазерна информационна технология на НАСА

За идната софтуерна проява НАСА ще инсталира своя DSOC непосредствен инфрачервен лазерен приемопредавател на галактическия транспортен съд на НАСА Psyche, който е плануван да бъде изстрелян през октомври.

През първите две години от пътуването на галактическия транспортен съд Psyche до метеорита, лазерният приемопредавател DSOC с непосредствен инфрачервен набор ще комуникира с две наземни станции в Южна Калифорния.

Това ще разреши на НАСА да тества мощни лазерни предаватели и чувствителни детектори, които биха могли да разрешат високоскоростна галактическа лазерна връзка.

НАСА създава лазерни връзки за космоса заради капацитета им да превъзхожда доста съществуващите радио- информационни системи.

Радио- и лазерните системи употребяват електромагнитни талази за предаване на данни. И въпреки всичко, близката инфрачервена светлина в демонстрационната технология на НАСА кондензира данните в доста по-строги талази, което значи, че наземните станции могат да получат доста повече данни за част от времето.

„ DSOC е планиран да показва от 10 до 100 пъти потенциала за връщане на данни от най-съвременните радиосистеми, употребявани в космоса през днешния ден “, споделя Аби Бисуас, технолог на плана на DSOC в лабораторията за реактивни мотори на НАСА в Южна Калифорния. „ Лазерните връзки с висока честотна лента за околоземна орбита и спътници в орбита към Луната са потвърдени, само че дълбокият космос слага нови провокации “.

„ Революционните усъвършенствани информационни технологии “ на НАСА

Мисията Psyche е планувана да стартира през октомври 2023 година Ако всичко върви по проект, тя ще дойде на местоназначението си през август 2029 година Крайната цел е метеорита Psyche 16, за който се счита, че съдържа голямо количество редки метали – някои оценки допускат може да съдържа 18 квинтилиона тежки метали.

„ DSOC съставлява идната фаза от проектите на НАСА за създаване на революционни усъвършенствани информационни технологии, които имат способността да усилят предаването на данни от космоса – което е сериозно за бъдещите упоритости на организацията “, Труди Кортес, шеф на програмата за софтуерни демонстрационни задачи (TDM) в Централата на НАСА във Вашингтон. „ Развълнувани сме, че имаме опцията да тестваме тази технология по време на полета за Психея “.

Приемопредавателят, инсталиран на галактическия транспортен съд Psyche, ще включва някои нови технологии, в това число нова камера за преброяване на фотони, прикрепена към 8,6-инчов телескоп, който може да се види в профил на галактическия транспортен съд на изображението по-долу.

Приемопредавателят ще се заключва самостоятелно към лазер за връзка нагоре, излъчен от лабораторията за оптичен информационен телескоп в Table Mountain Facility на JPL покрай Wrightwood, Калифорния.

След като бъде заключен, трансивърът ще локализира 200-инчовия телескоп Hale в обсерваторията Palomar на Caltech в окръг Сан Диего, Калифорния. И най-после, той ще употребява лазера в близката инфрачервена област за предаване на високоскоростни данни към Palomar.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР