НАСА си поставя за цел да изпрати астронавти на Марс,

...
НАСА си поставя за цел да изпрати астронавти на Марс,
Коментари Харесай

НАСА: До 25 години американец стъпва на Марс

НАСА си слага за цел да изпрати астронавти на Марс, въпреки че те ще са изложени на риск от смъртоносна радиация, евентуална загуба на зрението и недоразвитост на костите, обявиха специалисти от американското галактическо ведомство, представени от АFP.

Според тях човек може до 25 години да стъпи върху марсианската повърхнина.

" Със настоящия и с малко повишен бюджет ще са нужни 25 години, с цел да се решат тези проблеми ", разясни някогашният астронавт Том Джоунс.

Става въпрос за съществени проблеми - пътешестване до Червената планета, която се намира на 225 милиона км от Земята, ще отнеме 9 месеца. Учени предизвестяват, че продължителният престой в положение на безтегловност може да повреди кръвоносните съдове на ретината, влошавайки зрението.

Продължителното престояване в космоса води също до загуба на калций в костите. Следователно за учените ще е мъчно да преценяват какъв ще е резултатът от едногодишна задача на Марс.

" Трябва още занапред да концентрираме вниманието си върху някои технологии с основно значение ", сподели Джоунс на конференция във Вашингтон. Той е на мнение, че въпросните закани за човешкия организъм ще може да се избегнат, в случай че се редуцира времето, нужно за изминаване на маршрута до Марс. Ще би трябвало да се откри също решение на казуса, обвързван с радиацията. При пътешестване до Марс астронавт ще бъде изложен на толкоз радиация колкото през цялата си кариера.

" Все още не сме разкрили решение на казуса, обвързван със отбраната от галактическите лъчи и слънчевите изригвания ", означи той.

През месец май НАСА изстреля сондата InSight, която е планувано да кацне на Марс на 26 ноември.

Източник: Факти.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР