НАСА съобщи, че е избрала СпейсЕкс за пътуването си до

...
НАСА съобщи, че е избрала СпейсЕкс за пътуването си до
Коментари Харесай

НАСА избра компанията на Илон Мъск за пътуване до ледения спътник на Юпитер

НАСА заяви, че е избрала " СпейсЕкс " за пътуването си до ледения сателит на Юпитер - Европа, съобщи Франс прес, отбелязвайки, че това е забележителна победа за компанията на милиардера Илон Мъск, който има упоритостта да стигне още по-далече в Слънчевата система.

Космическата сонда " Юропа Клипър " (Europa Clipper) ще бъде изстреляна през Октомври 2024 година с ракета притежател " Фалкон хеви " (Falcon Heavy) от галактическия център Кенеди във Флорида. Договорът възлиза на 178 милиона $.

Първоначално задачата трябваше да включва ракетата " Спейс лонч систъм " (Space Launch System) на НАСА, при която обаче имаше забавяния и надхвърляне на бюджета. Тъй като " Спейс лонч систъм " още не е в употреба, " Фалкон хеви " участваше в държавни задачи от първия си формален полет през 2018 година Тя генерира към 2300 тона двигателна сила (22 милиона нютона) при политане, което се равнява на към 18 самолета 747, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Очаква се сондата да извърши 40-50 близки обиколки на Европа, с цел да дефинира дали на тази ледена луна може да има удобни условия за живот.

Хеликоптерът „ Инджинюъти” усъвършенства три свои върха на Марс

Корабът ще бъде оборудван с камери и спектрометри, с цел да снима изображения с висока резолюция и карти със състава на повърхността и на атмосферата, както и с радар, с цел да може да мери ледения слой, да премине през него и да търси вода в течно положение под него.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР