NASA обяви първоначалните (и доста вълнуващи) резултати, получен чрез телескопа

...
NASA обяви първоначалните (и доста вълнуващи) резултати, получен чрез телескопа
Коментари Харесай

Астрономи засякоха първия ясен признак за наличието на въглероден диоксид в атмосферата на екзопланета

NASA разгласи първичните (и много вълнуващи) резултати, получен посредством телескопа " Джеймс Уеб ", а точно - първите недвусмислени признаци за съществуването на въглероден диоксид в атмосферата на екзопланета. Едно изобретение, което демонстрира големите благоприятни условия на телескопа и въодушевява учените за по-нататъшни наблюдения.

В случая става дума за планетата WASP-39 b - парещ газов колос, където животът - подобен, какъвто го познаваме - е неосъществим. Откритието обаче  затвърждава концепцията, че сходни наблюдения могат да се вършат и на скалисти планети - с крайната цел да се дефинира дали на някоя от тях има условия, удобни за живот.

" За мен това е врата, която се отваря за бъдещи проучвания на планети от вида суперземя, в случай че не и сходни на Земята ", сподели Пиер-Оливие Лагаж, астрофизик от Комисариата по атомна сила (CEA) и един от многочислените съавтори на проучването.

" Първата ми реакция: уау, в действителност имаме късмет да открием атмосферите на планети с размерите на Земята ", разяснява в Туитър професорът по астрофизика Натали Батала от Калифорнийския университет в Санта Круз. 

Откриването на въглероден диоксид ще разреши на откривателите да научат повече за образуването на тази планета, наречена открита през 2011 година и наречена WASP-39 b, оповестяват от НАСА. Отстояща на 700 светлинни години от Земята, екзопланетата е с маса към една четвърт от тази на Юпитер и се намира доста покрай своята звезда.  

Източник: NASA, ESA, CSA, Leah Hustak (STScI), Joseph Olmsted (STScI)

Планетата е определена, защото няколко критерия улесняват наблюдението й в миг, когато учените към момента правят оценка опциите на телескопа " Джеймс Уеб ", който разкри първите си фотоси преди по-малко от два месеца.

WASP-39 b минава доста постоянно пред своето слънце (обикаля го за четири дни), а атмосферата й е разтеглена.

За наблюденията си " Джеймс Уеб " употребява директния способ: когато планетата минава пред своята звезда, улавя зародилото вследствие на това едва изменение в светимостта.

След това той проучва светлината, " филтрирана " през атмосферата на планетата. Присъстващите в нея разнообразни молекули оставят характерни следи, които вършат допустимо определянето на състава им.

Преди благодарение на телескопите " Хъбъл " и " Спицър " в атмосферата на тази планета бяха открити водна пара, натрий и калий. " Джеймс Уеб " обаче съумя да стигне по-далече с помощта на изключителната си сензитивност в инфрачервения диапазон.

В прессъобщението на НАСА Зафар Рустамкулов от университета " Джонс Хопкинс " споделя по какъв начин се е почувствал сега, когато е станало ясно съществуването на въглероден диоксид: " Това беше специфичен миг, достигането на крайъгълен камък в науката за екзопланетите ".

Изследването е признато за обява в Nature и може да бъде прочетено в arXiv.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР