НАСА и американският Департамент по енергетика обявиха, че са избрали

...
НАСА и американският Департамент по енергетика обявиха, че са избрали
Коментари Харесай

Три компании ще създават атомни централи за Луната

НАСА и американският Департамент по енергетика оповестиха, че са избрали три компании, които да разработят атомни централи за Луната, оповестява Engadget. Проектът е част от по-голяма задача на НАСА, която включва обезпечаването на електричество на Луната за бъдещи непрекъснати бази и се създава към този момент към 14 години.

Компаниите са Lockheed Martin, Westinghouse и IX. Всяка от тях получава финансиране от 5 млн. $, с цел да създаде дизайна на реактор, който да може да работи на Луната най-малко по 10 години. Те имат период от 1 година за довеждане докрай на първичния дизайн. Целта на НАСА е да тества реактор на Луната в края на това десетилетие.

Ако тестванията са сполучливи, някой от реакторите може да стане част от задачите Artemis и да бъде употребен за непрекъснатите бази на Луната и даже на Марс. НАСА разяснява, че това е доста ранна фаза на плана и тези разработки по-скоро ще положат основите и отправната точка за намиране на дълготрайно решение за сила на други планети.

Задачата планува реакторите да са задоволително дребни и леки, с цел да могат да се пренесат елементарно до Луната. Те би трябвало да обезпечават 40 киловата сила. Това е първа фаза на плана с основна цел събиране на най-важната информация от промишлеността. След това може да се премине към обща разработка на изцяло сертифицирана система, която да се употребява в действителни условия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР