NASA гласува доверие на Intuitive Machines, Lunar Outpost и Venturi

...
NASA гласува доверие на Intuitive Machines, Lunar Outpost и Venturi
Коментари Харесай

NASA избра кой да разработва лунния роувър за Artemis

NASA гласоподава доверие на Intuitive Machines, Lunar Outpost и Venturi Astrolab, всред чиито планове ще бъде определен лунният транспорт за астронавтите от изследователската стратегия Artemis. Трите компании са в конкуренция за поръчки с евентуална стойност $4,6 милиарда през идващите 13 години.

Всяка една от фирмите ще създаде собствен Lunar Terrain Vehicle (LTV), който би трябвало да оказва помощ на лунните откриватели на южния полярен регион на естествения сателит на Земята.

Смята се, че регионът крие замръзнала вода, което се показва като една от аргументите Американската галактическа организация да построи базовия си лагер точно там.

Трите определени финалисти би трябвало да проектират транспортно средство, което да може да побира двама астронавти със скафандри, както и да се оправя с предизвикателния терен. Возилата би трябвало да могат да се ръководят и отдалечено, с цел да може NASA да продължи да ги употребява даже когато астронавтите не са на Луната.

Следващата стъпка пред фирмите е едногодишно особено изследване за създаване на система, която да дава отговор на условията на НАСА. След това Агенцията ще изиска демонстрационна задача, с цел да може да реши и избере финалиста, който да бъде изработен и квалифициран за Artemis V.

„ Ще използваме LTV, с цел да се придвижваме до места, до които другояче не бихме съумели да стигнем пешком, увеличавайки способността си да изследваме и да вършим нови научни открития “, споделя Джейкъб Бличър, основен теоретичен откривател в Exploration Systems Development Mission Directorate в централата на НАСА във Вашингтон.

Intuitive Machines неотдавна влезе в медийното полезрение, откакто стана първата частна компания, която приземи галактически транспортен съд на Луната. Това беше и първият лунен спускаем американски уред, който доближи повърхността на Луната след над 50 години.

Програмата Artemis на НАСА има за цел да сътвори стабилно наличие покрай Луната , което да се употребява за насочна точка към огромната цел: подготовка за пътешестване на индивида към Марс.

Инициативата започва, откакто някогашният вицепрезидент Майк Пенс провокира НАСА да изпрати хора на Луната до 2024 година Оттогава задачата Artemis II беше отсрочена за септември 2025 година, а задачата Artemis III за кацане на Луната в този момент е планувана за септември 2026 година

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР