НАСА е възстановила комуникацията със сондата Вояджър 2 благодарение на

...
НАСА е възстановила комуникацията със сондата Вояджър 2 благодарение на
Коментари Харесай

НАСА възстанови комуникацията със сондата Вояджър 2, изпратен е „междузвезден вик“

НАСА е възстановила връзката със сондата " Вояджър 2 " с помощта на по този начин наречения " междузвезден зов ", оповестяват международните организации и Българска телеграфна агенция.

 

Сондата, изстреляна през 1977 година, в този момент се намира на 19,9 милиарда километра от Земята и работи обикновено. Тя е останала на предстоящата траектория, се споделя в изказване на НАСА.

 

Команди, изпратени на 21 юли, простъпка насочиха антената на сондата в друга посока и предаването на данни към Земята прекъсна. Тази седмица НАСА разгласи, че е съумяла да засече сигнал от сондата с помощта на интернационална мрежа от антени.

 

После на сондата е бил изпратен по този начин нареченият " междузвезден зов ", заповядващ й да се преориентира и да обърне антената си към Земята още веднъж, изясни НАСА. Въпросната команда достигнала до " Вояджър 2 " след 18 часа поради дистанцията, на което се намира сондата. Същият интервал от време е бил нужен, с цел да се увери НАСА в резултата от командата.

 

През 2018 година сондата напусна хелиосферата, с цел да навлезе в междузвездното пространство. Преди да напусне Слънчевата система, тя стана единствената сонда, прелетяла над Уран и Нептун.

Близначката й  - " Вояджър 1 ", също изстреляна през 1977 година, стана първият галактически транспортен съд, който навлезе в междузвездното пространство през 2012 година и в този момент се намира на към 24 милиарда километра от Земята.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР