NASA е избрала древна речна делта, като място за кацане

...
NASA е избрала древна речна делта, като място за кацане
Коментари Харесай

Избраха място за кацане на Марс 2020: Кратер Йезеро

NASA е избрала антична речна делта, като място за кацане на не пилотирания си транспортен съд „ Марс 2020 “, с цел да търси доказателства за минал живот на прилежащата на Земята планета, оповестиха публични лица в понеделник.

Въпреки че Червената планета към този момент е студена и суха, площадката за разтоварване (наречена „ Кратер Йезеро “) е на терена на надълбоко пресъхнало езеро с дължина 500 метра, в което се е вливала мрежа от реки преди 3,5 до 3,9 милиарда години.

„ Делтата е положително място за вероятно разкриване на свидетелства за живот, доказателства за който да са съхранени в продължение на милиарди години, минали от момента на появяването на това езеро “, споделя Кен Фарли, академик от плана Mars 2020 в лабораторията за реактивни мотори на НАСА.

Експертите считат, че необятен басейн с дължина от 45 километра, от който пресъхналото езеро е част, би могъл да събере и резервира антични органични молекули и други признаци на микробен живот.

Най-малко пет разнообразни типа скали, в това число „ глини и карбонати, които имат висок капацитет за опазване на подписите от предишния живот “, се считат за ситуирани в кратера, намиращ се северно от марсианския екватор, заяви американската галактическа организация.

Карбонатна канара се образува от взаимоотношението на водата, атмосферните газове и скалата и оставя улики за обитаемата среда, разяснява Фарли.

Учените са обсъждали къде да кацнат през последните четири години и са избрали кратера измежду 60 други вероятни места.
Роувърът 2020 на стойност 2,5 милиарда $ е планувана да бъде изпратен през юли 2020 година и да кацне на Марс през февруари 2021 година.

Марс 2020 има за цел да се приземи в кратера и да събере проби, които в последна сметка ще бъдат върнати на Земята за по-нататъшен разбор, може би към края на идващото десетилетие.

Разбира се, първо роувърът би трябвало да кацне на повърхността недокоснат и изправен, заобикаляйки полета от камъни, пясъчни клопки и стръмните краища на делтата.

Марс 2020 ще употребява същата технология за кацане, която през 2012 година сполучливо беше употребена от роувъра на НАСА, кацнал на място, наречено Кратерът Гейл (Gale Crater).

Гейл Кратер, с многочислените си пластове от утайки, е определен, с цел да опише историята за това по какъв начин Марс е минал от топла, влажна планета към студената и прашна пустиня, която през днешния ден следим.

Мястото за кацане в кратера „ Йезеро “ е друго заради изобилните му карбонатни скали и това, което учените се надяват те да разкрият за ранното обитаване на Марс.

Вместо да разполага с аналитична лаборатория на борда – сходно на Curiosity, Марс 2020 е предопределен да гледа на скалите в по-фин мащаб, с цел да открие какви биологични типове (ако има такива),са се запазили.

Първо ще събере мостри от по-интересните скали, по-късно ще ги складира в съдове за връщане и по-нататъшно изследване на Земята. Отделна задача, която към момента би трябвало да бъде избрана, ще върне скалите назад на Земята.

Знаейки повече за възможното развиване на живот на Марс в далечното минало, може да разберем и за това по какъв начин животът се е развивал на Земята.

„ Марс е една от четирите скалисти планети в Слънчевата система и в действителност има най-хубавите свидетелства за това, което се случва през първите милиарди години при възникването на планетите “, споделя Майкъл Майер, водещ академик в програмата на НАСА за проучване на Марс.

„ По същото време, когато животът е започвал на Земята, животът можеше би е почнал и на Марс “, прибавя той.
„ На Марс имало условия, сходни на ранната Земя, през първите милиарди години – тъй че това, което може да се случи в нашата слънчева система, което разрешава живот на нашата планета, може да се окаже правилно и за Марс “.

Някои особености на Земята, като тектоничните плочи, които от време на време трансформират терена или течащата вода, която измива античните артефакти, липсват на Марс и в действителност вършат търсенето по-лесно за намиране на възможен ранен микробен живот там, в съпоставяне със Земята.

„ Тъй като на повърхността на Марс има толкоз доста антични скали, тази информация би била по-достъпна “, споделя Майер.

Мисиите на роботизирани роувъри са значима част от проучването на галактическото пространство, и оказват помощ да се осъществят напъните на НАСА за изпращането на хората на Марс през идващите десетилетия.

„ Марс е в действителност очевидното място, след Луната, където да отидем и да разтеглим наличието си в дълбокото галактическо пространство “, споделя Томас Зурбухен, асоцииран админ на дирекция „ Научна задача на НАСА “.

НАСА дава обещание да изпрати хора до Марс през 30-те години на века, само че специалистите от промишлеността настояват, че това може да отнеме и повече време. Те споделят, че задачата би трябвало да се реалокира през 40-те години на този век, с цел да може изпратените астронавти да оцелеят на Червената планета.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР