NASA даде разрешение на компанията Sierra Nevada Corporation (SNC) да

...
NASA даде разрешение на компанията Sierra Nevada Corporation (SNC) да
Коментари Харесай

NASA даде разрешение за първи полет на совалката Dream Chaser до МКС

NASA даде позволение на компанията Sierra Nevada Corporation (SNC) да извърши първия товарен полет до Международната галактическа станция (МКС) с техния уред Dream Chaser в края на 2020 година SNC оповестява, че NASA са одобрили всичко направено от компанията до в този момент и са дали официално позволение за подготовката и осъществяването на товарен полет до МКС с апарата за многократна приложимост Dream Chaser. Мисията ще бъде изпълнена в края на 2020 година с ракета притежател Atlas 5.

Компанията SNC завоюва поръчка в границите на програмата CRS-2 (Commercial Resupply Services 2) за осъществяването на шест транспортни полета до МКС. Такива услуги сега дават и Orbital ATK и SpaceX.

От SNC прецизират, че въпреки и да са спечелили поръчката преди две години, NASA утвърждава обособени стъпки в задачата.

Мисията, която ще бъде и първия галактически полет на Dream Chaser, ще бъде действителна задача по превозване на товари за МСК. Orbital ATK и SpaceX, които експлоатират надлежно галактическите апарати Cygnus и Dragon, направиха първо тестови задачи.

Dream Chaser първоначално се разработваше ката пилотируема совалка за многократна приложимост, само че в следствие се преработи в самостоятелен уред, който да се употребява за товарни полети. То може да транспортира товар с маса до 5500 kg. (от тях 5000 kg са херметично затворени, а останалите се транспортират отвън корпуса в обособен модул) и да връща от орбита товари с маса до 2000 kg., като може да каца на общоприети летища.

SNC сега строи първия уред от вида, като в средата на годината следва обзор на структурата и премахване на разнообразни дефекти, които се открият.

Миналия ноември прототипът на Dream Chaser извърши самостоятелно кацане без работещ мотор, откакто бе повдигнат във въздуха от вертолет.

Публикувано: списание АЕРО
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР