Нарушенията в зрението могат да имат най-разнообразен характер и изполването

...
Нарушенията в зрението могат да имат най-разнообразен характер и изполването
Коментари Харесай

Очила - как коригират зрението?


Нарушенията в зрението могат да имат най-разнообразен темперамент и изполването на очила не постоянно е прийом за

компенсиране на

дисфункцията. В болшинството случаи очилата се постановат като мярка за промяна на особеност в рефракцията – когато окото не пречупва както би трябвало.

Очната ябълка, със своите особени детайли, действа като комплицирана оптична система. Това, с което работи, са успоредните светлинни лъчи , които отразяват предметите към нас. Попадането на такива успоредни лъчи върху ретината обаче не е способно да ни обезпечи разчитането на явен и фокусиран облик. Ето за какво окото, посредством роговицата, лещата и стъкловидното тяло, пречупва успоредните лъчи, тъй че те да стартират да се движат конвергентно, сливайки се един към различен.

В идеалните условия това цялостно събиране на лъчите в една фокусна точка се случва навръх равнището на ретината (разположена най-отзад в очната ябълка), създавайки явен облик.

Това дали фокусната точка ще попадне

там зависи от пречупващата мощ на средите от една страна, и от фокусното разтояние – от друга. Има ли смяна в пречупващата мощ на роговицата, лещата или стъкловидното тяло или пък отклоняване в дистанцията – дължината на предно-задната ос на окото (т.е. дистанцията от срещата на лъчите с първата пречупваща среда – роговицата – до фокусната точка – ретината).

Какво тъкмо е диоптър?

Това е цената на пречупващата мощ или – мощ един D има събирателна леща, когато минаващите през нея успоредни лъчи се събират на 1 метър зад нея във фокус. Съществува простата формула – D = 1/F , където F e фокусното разстояние. Т.е. в случай че лъчите се събират на 0,5 метра зад лещата, то нейната пречупваща мощ е 2 D и така нататък

По калкулации, целият пречупващ уред на окото вкупом има мощ от 58 до 66 D, които при естествени условия обезпечават прецизен фокус на ретината при фокусно разстояние от към 24 мм (средната предно-задна дължина на окото).

Далекогледство – двойно изпъкнла (+) събирателна леща

Опростено казано, при хиперметропията, най-често очната ябълка е с малко по-къса предно-задна ос. Колко тъкмо ли? Скъсяването ѝ единствено с 1 мм води до отклоняване с 3 D, тъй че това съкращаване не е нещо, което ще забележим с невъоръжено око. Негов израз е създалата се рефракционна особеност.

Намаляването на предно-задната ос на окото има за резултат това, че теоретичната фокусна точка се намира някъде зад ретината, а върху последната пък попадат към момента не изцяло слелите се в една точка светлинни лъчи с резултат – неразбираем, размазан облик.

Цитираната формула D = 1/F е задоволително красноречива – в случай че F се е трансформирало, то това може да се поправя надлежно с смяна в D – т.е. с смяна в пречупващата мощ.

Свързани публикации.. Диоптрични очила или лещи - кой е верният избор? 1 Виждат ли далекогледите надалече? 0 Късогледство - има ли затруднения? 0

Нека си представим една призма и се върнем обратно, в учебно заведение. В случая не е призмата, която прави дъга,а другата. Когато вързоп светлина попадне върху повърхността ѝ, той се пречупва и се отклонява към нейната основа.

Когато се приказва за изпъкнали стъкла, то можем да си представим, че те са построени от две призми, които се допират с основите си. Така, попдналите върху това стъкло успоредни лъчи ще се пречупят и ще се съберат в една точка от другата страна на лещата.

Т.е. с една такава изпъкнала леща, означена като (+) се усилва пречупването на светлинните лъчи и се компенсира дефицита в зрението. По-силното изкривяване води до понижение на фокусното разстояние и фокусът попада тъкмо там, където ни е необходим – на ретината.

Късогледство – двойновдлъбната (-) разсейваща леща

След направените при далекогледството разяснения, разбирането на миопията ще е по-лесно. Тук най-често аномалията е такава, че очната ябълка е малко по-удължена от нужното. Съответно фокусната точка попада някъде преди ретината. След фокуса лъчите се пречупват и стартират да се разсейват, още веднъж създавайки неразбираем облик.

Оптичното решение на казуса

при увеличено F е посредством понижаване на D. Това се случва, като подаваме на окото не успоредни, а авансово разсеяни лъчи, които след пречупването ще имат фокус навръх ретината.

За задачата се употребяват разсейващи лещи, които са двойновдлъбнати. С други думи, да си представим двете призми от горната режисура, единствено че този път те се допират не с основите, а с върховете си. Така пречупените лъчи се отклоняват към основите им, което в тази ситуация е в две противоположни направления.

Астигматизъм – цилиндрични лещи

Цилиндричните стъкла могат да бъдат както (+), по този начин и (-). Важното при тях е, че за разлика от горните, те пречупват единствено в една низина – хоризонтална, отвесна и така нататък, тъй като такава е аномалията и при астигматизма – пречупващата мощ е понижена в една низина, а не напълно за окото.

При тези стъкла пречупването е най-силно в меридианата, перпендикулярна на надлъжната ос на цилиндъра, а това дали ще е разсейващо или събирателно, зависи от типа нарушаване.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР