Народното събрание започна работа. Още в самото начало настана суматоха,

...
Народното събрание започна работа. Още в самото начало настана суматоха,
Коментари Харесай

Напрежение в парламента. Депутатите на Промяната скочиха на ДПС

Народното заседание стартира работа. Още в самото начало настана блъсканица, след спор сред Настимир Ананиев от " Продължаваме промяната " и Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

Камерите запечатаха още веднъж остри реплики, побутване и напрежение в Народното събрание. Още с откриването на парламентарния ден народните представители бяха очевидно афектирани от протичащото се последните дни и най-много от провокирания „ митинг “ през вчерашния ден пред Народното събрание.

Всичко стартира след изявление на Явор Божанков (БСП), в което той съобщи, че " Възраждане " и Движение за права и свободи гласоподават дружно, а Костадин Костадинов е новият Волен Сидеров, който ще се сдуши с ГЕРБ.

Божанков мина около депутатите на Движение за права и свободи, след което породи и напрежение сред депутатите от Движение за права и свободи и Промяната, които се притекоха на помощ на Божанков.

Настимир Ананиев от „ Продължаваме промяната “ настъпи Хамид Хамид от Движение за права и свободи и той му отвърна.

В същото време Росен Костурков потегли за изявление към трибуната.

Депутатите на Кирил Петков не се сдържаха и отидоха персонално при Движение за права и свободи, с цел да ги предизвикат. Призовани бяха да си седнат на местата и откакто това не се случи, се стигна до обиди, побутване и напрежение сред Движение за права и свободи и Политическа партия.

Председателстващият Народното събрание даде 20 минути отмора, посъветван от свои сътрудници, с цел да не се стигне до ескалация.

" Ще се пробвам с разговор, с добра дума да укротявам пристрастеностите, тъй като най-важното е Народното събрание да продължи своята работа ".

Това показа краткотрайният ръководител на Народното събрание Мирослав Иванов във връзка късия спор сред Настимир Ананиев от Политическа партия и Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

,,Г-н Костурков се опита да каже нещо на един сътрудник от Движение за права и свободи, който беше изразил отношение за процедурата на господин Божанков. Изрично попитах господин Костурков дали е отправил някакви провокативни реплики към Движение за права и свободи, на което той отвърна с не. Господин Ананиев си седеше на неговото място, когато той стана и се опита да раздели двете групи и тогава се появи тази експанзия на Хамид Хамид към него'', описа Иванов пред публицисти в коридорите.

По-късно Ананиев разяснява пред медиите, че Хамид е умел парламентарист и не е трябвало да се доближава до физическа разпра.

По думите му той не го е предизвикал с нищо.

„ Г-н Костурков обмени реплики с Движение за права и свободи и станах, с цел да няма повече контакт - Хамид пристигна и споделих те да си приберат хората, а ние ще приберем нашите. Той се обърна към мен и с две ръце ме изблъска. Не чух - сподели Костурков”, съобщи Настимир Ананиев.

”Леко бутнах Настимир Ананиев и той театрално залитна и падна върху сътрудниците си”. Така депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид изясни пред публицисти физическия си конфликт в Народно събрание с депутата от ”Продължаваме Промяната” Настимир Ананиев.

" Това, което аз чух, е Костурков има един костур. Взе да наскърбява сътрудника, който е с патериците. Нарече го отпадък. Отидох да запитвам за какво го назовава по този начин, а Настимир Ананиев откъм гърба ме задърпа за сакото и взе да ми крещи. Това е, просто го бутнах, с цел да не ме дърпа и да не ми крещи ", изясни още Хамид.

По въпроса със свикването на изключително парламентарно съвещание в неделя Мирослав Иванов счита, че такова не е нужно.

Не мисля, че има нужда от изключително съвещание в неделя. Действително политическите пристрастености са доста нажежени, които отекват много мощно и в българското общество. Вчера имаше митинги и аз не желая да нагнетявам в допълнение напрежение. Искам обстановката малко да се успокои, с цел да може парламентарните групи да помислят трезво какво следва оттук-нататък като държание, като отношение, тъй като идният избор на съмнение е извънредно значим, защото той ще предопредели бъдещето на страната в идващите няколко месеца и години, изясни той.

По думите му нови избори ще спънат работата на Народното събрание и приемането на нови закони, които ще се отрази отрицателно по Плана за възобновяване и резистентност, защото има риск да не бъдат усвоени средства от Европейски Съюз.

Смятам още идната седмица да включа точката за избор на нов ръководител на Народно събрание в дневния ред. Тази точка ще бъде прегледана може би в сряда, добави още Мирослав Иванов.

Иначе в днешния парламентарен надзор на депутатски въпроси ще дават отговор един вицепремиер и 9 министри.

Вицепремиерът и районен министър в оставка Гроздан Караджов ще отговори на 4 въпросa за поправки на разнообразни пътища от републиканската пътна мрежа.

Правосъдният министър Надежда Йорданов ще дава отговор за законодателни оферти, направени в границите на план на Европейската комисия " Продължаваща промяна в заповедното произвеждане ".

Здравният министър Асена Сербезова ще отговори на 3 въпроса, измежду които за здравно обслужване на лица, получили краткотрайна протекция и бежанци.

Иван Иванов, земеделският министър ще отговори на два въпроса, единият от които е за противоградовата отбрана на територията на Република България.

Следват въпроси към Божидар Божанов,

Александър Николов, министър на енергетиката,

Драгомир Заков, министър на защитата който ще отговори за български изтребители СУ-25,

Николай Събев, министър на превоза и известията,

Бойко Рашков, към който са отправени 45 въпроса за дейности за оказан напън и тормоз от страна на Министерство на вътрешните работи по време на предизборната акция и в изборния ден.

Последен ще отговори на 3 въпроса министърът на културата Атанас Атанасов.

От 11 ч стартира парламентарният надзор.

Очаквайте детайлности!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР