Народното събрание забрани пушенето на наргиле за лица до 18

...
Народното събрание забрани пушенето на наргиле за лица до 18
Коментари Харесай

Наргилетата на закрито остават разрешени за лица над 18 г.

Народното заседание забрани пушенето на наргиле за лица до 18 година Въпреки, че на първо четене Народното събрание поддържа налагането на тотална възбрана за пушене на тъй наречените „ водни лули “ на закрито, през днешния ден доктор Даниела Дариткова, ръководител на здравната комисия изясни, че след питане до Европейската комисия (ЕК) е станало ясно, че към предлагането няма нотификация от Брюксел по директивата за тютюна и в случай че се одобри безспорната възбрана на пушенето на наргиле, от Европейска комисия се съмняват, че няма да успеем да използван ефикасен надзор за използването ѝ на територията на страната.

По думите на доктор Дариткова, в случай че въпреки всичко Народното събрание забрани наргилетата на закрито за всички, минималната санкция за България за липса на нотификация ще е 839 000 евро. Тя добави, че липсва и необятно публично разискване за смяната.

Заместник-председателят на правната комисия Християн Митрев от НФСБ предложи измененията в Закона за здравето да се гласоподават под изискване, че ще влязат в действие 3 дни след нотификация от Европейска комисия. Борис Ячев от НФСБ пък заподозря бойкот на измененията от страна на ГЕРБ.

„ Али Баба и 40-те разбойници забогатяват за сметка на българския жител “, разяснява отхвърли от тотална възбрана на наргилетата и Валери Симеонов, водач на НФСБ.

„ Ние приехме възбрана за пушене на наргиле за деца до 18 година Друго ограничаване не се вкарва. Наложи се да въведем възбрана единствено за деца, пробвах се да им обясня, тъй като процедура, обвързвана с всевъзможни ограничаващи ограничения по отношение на тютюневите произведения изисква според Договора за действие на Европейския съюз процедура по нотификация, според директивата за тютюна “, напомни доктор Даниела Дариткова.

Така народните представители взеха решение наргилетата на закрито да останат за лица над 18 година със 127 гласа „ за “, 19 – „ срещу “ и 7 – „ въздържали се “.

С измененията в закона за здравето се стяга и контролът за съблюдаване на възбраната за пушене на закрито. Който допусне в ръководен от него обект това, се санкционира с санкция от 300 до 500 лева, в случай че е физическо лице, с имуществена глоба от 1000 до 1500 лева за едноличен търговец или с имуществена глоба от 3000 до 5 000 лева, в случай че е юридическо лице.

При наново нарушаване размерът на санкцията е от 500 до 1000 лева - за физическо лице, а размерът на имуществената глоба ще е от 1500 до 3000 лева за едноличен търговец и от 5 000 до 10 000лв. – за юридическо лице.

Парламентът разшири и кръга на органите, които могат да вземат участие в инспекциите за пушене на публични места. Освен държавните здравни инспектори от районните здравни инспекции към контролните органи се включват и контролните органи на Инспекцията по труда, контролните органи на регионалните дирекции по сигурност на храните, органи на полицията и избрани лица от кметовете на общините. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР