Народното събрание въведе таван на цените на тока от 200

...
Народното събрание въведе таван на цените на тока от 200
Коментари Харесай

Накъде вървим? Прогноза от Хърсев

Народното заседание вкара таван на цените на тока от 200 лева за небитовите консуматори. Ще има ли пари страната, с цел да покрие разликата в цената? 

" Средства има, не намирам смисъл да се отстрани пазарът, всяка такава интервенция ражда деформиране, къде и по какъв начин ще се прояви - ще забележим. Бизнесът държи да са му ниски разноските, всеки си прави сметка, че всеки икономисан лев е в негова изгода ", разяснява финансистът доц. Емил Хърсев.
-->
Той не поддържа стремежа да се оказва помощ на всички. 

" Трябва да помагаш на оня, който има потребност от помощ. На явно умряла фирма не ѝ прави изкуствено дишане, единствено ще загубиш пари. А от такава, която има късмет да се изправи на крайници - може и да си върнеш тази помощ. Това е мярка, която до нищо няма да докара ", съобщи доцент Хърсев.

Икономистът доц. Григор Сарийски подкрепи тази теза.

" Когато изкривите пазарните тласъци, по какъв начин ще стимулирате предприятията да се занимават с начинания за енергийна успеваемост? Все едно до момента за високи оценки да се е давала стипендия, а в този момент - за всевъзможни резултати ", изясни доцент Сарийски пред Bulgaria ON AIR. 

Най-разумно, съгласно него, ще бъде, в случай че се оказва помощ на на предприятията, които в действителност имат потребност от помощ, а не да се дават помощи и на тези, които са на облага.

И двамата са безапелационни, че би трябвало да има нов бюджет за 2023 година, а не да бъде удължаван настоящият в този момент. 

" Засега задачите на финансовата политика на бъдещо държавно управление не са ясни, тъй като не се знае кой и в каква настройка ще го образува. Вървим към строга финансова дисциплинираност , избавяне на това, което може да се избави, икономисване на всевъзможни държавни разноски ", съобщи доцент Хърсев. 

Другият проблем, който очерта доцент Сарийски, е обвързван с липсата на последователност: " Проблемът е, в случай че бюджетът го направи служебният кабинет, а го извършва идващото държавно управление - това е като да намерите в чекмеджето си подготвен архитектурен проект и по него да строите, просто това не е вашият градеж ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР