Народното събрание трябва да се произнесе в най-кратки срокове по

...
Народното събрание трябва да се произнесе в най-кратки срокове по
Коментари Харесай

Парламент ще решава за плащанията към пътните фирми

Народното събрание би трябвало да се произнесе в най-кратки периоди по проблема със забавените заплащания по договорите за настоящ ремонт и поддръжка на пътища. Това заяви вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов.

Той уточни, че по негово гледище депутати от ръководещата коалиция ще внесат за разглеждане план на решение, с което да се утвърди разплащане на дължими суми по договорите за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

" Както към този момент разгласих, има политическа воля за погасяване на част от отговорностите към пътните компании. Надявам се този проблем да бъде позволен от Народното събрание още през идната седмица ", съобщи Караджов.

Това е коренна смяна по отношение на в началото оповестеното от него. В началото на месеца сподели, че доникъде на март с разпореждане държавното управление ще утвърди изплащането на 640 млн. лева на пътните компании. Това е половината от сумата, за която те претендират за осъществени поправки през 2021 година

Сега се оказва, че с цел да отпусне държавното управление парите ще е нужно решение на Народното събрание. То ще даде опция на организация " Пътна инфраструктура " да разплати половината от дължимата сума за изпълнени действия за настоящ ремонт и поддържане, в това число и на обособени пътни сектори, на мостови уреди и тунели, споделя Караджов.

По думите му ще бъдат платени и 100% от сумите за изпълнени действия по договорите за доставка и монтаж на мантинели и пътни знаци, както и за полагане на хоризонтална маркировка.

Хаосът с пътните поправки породи по времето на служебните държавни управления, назначени от Румен Радев през 2021 година Плащанията и работата бяха спрени с аргумента, че ГЕРБ са изчерпали бюджета за тази активност още в края на април. Така компаниите бяха принудени да се съгласят на предварително преустановяване на договорите. Според тях четири от договорите изтичат в края на април 2022 година, а останалите - в края на юни 2022 година

На процедура това значи републиканската пътна мрежа да остане без поддръжка от средата на тази година, тъй като процедурите по Закона за публичните поръчки за избор на нови реализатори няма да са завършили, изясни Караджов.

Заради неяснотите все още към момента не е оповестена нито една процедура за пътно поддържане. Междувременно единият от договорите за поддържането на първите 56 км от автомагистрала " Струма " изтече при започване на годината и с бърза процедура АПИ разпореди на държавната да продължи да извършва активността още 5 месеца - до септември 2022 година В същото време бе за избор на реализатор, поради позволени механически неточности.

За да не останат пътищата без поддържане в плана на решение на Народното събрание се предлага да се позволи на АПИ да продължи действието на изтичащите контракти за настоящ ремонт и поддръжка до избор на нови реализатори след извършени търгове по Закона за публичните поръчки, само че не по-късно от 30 септември 2022 година , заяви още Караджов.

Той уточни, че с това решението на Народното събрание ще се избегне сериозният риск организация " Пътна инфраструктура " да се окаже в неспособност да поддържа републиканските пътища, с което ще се застрашат животът и здравето на всички пътуващи в страната.

Освен това с приемането на решението от депутатите ще се разреши на АПИ да довърши и започнатите, само че неприключили поправки на републиканската пътна мрежа, уточни Караджов.

Според споразуменията за предварително преустановяване на договорите, те би трябвало да се изпълнят до 30 юни 2022 година, което за доста обекти е нереалистичен период.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР