Народното събрание ще разполага с десет дни, за да удължи

...
Народното събрание ще разполага с десет дни, за да удължи
Коментари Харесай

Парите на държавата: До кога ще продължи бюджетната криза?

Народното заседание ще разполага с 10 дни, с цел да удължи удължаването на Закона за държавния бюджет. Това обаче е в кратковременен проект и няма да реши финансовите проблеми в страната, безапелационни са специалисти. Ако не бъде признат нов закон за държавния бюджет, рано или късно ще се появи дефицит на средства, споделят още икономисти. Блокирана сега е и процедурата за приемане на държавен бюджет за 2024 година.

Предлаганите решения от служебното държавно управление са краткотрайни и този път в тях не е заложен съответен период.

" С продължението на продължението на Закона за бюджета ще се обезпечат заплащанията от страната към хората до приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година Финансовата сметка на страната не може повече да стои в изчакване ", съобщи Гълъб Донев, длъжностен министър-председател.

Заложени са пари за нарастване на пенсиите от 1 юли, освобождава се достъпът до фискалния запас и сребърния фонд. Министерството на финансите ще може да употребява пари от тях, само че това не тормози специалистите.

" Това което прави Министерство на финансите е да се връща към нещо, което съществуваше и преди и се връща към тази единна сметка. Сребърният фонд не е сребърен фонд, когато преди години обяснявахме, че това нещо не работи, не ни слушаха, тъй като някой го беше видял някъде на Запад ", сподели Любомир Дацов, финансов специалист.

Проблем обаче е неналичието на опция за изтегляне на нов дълг, който да покрие дефицита на доходи.

" Тези решения, които сега се вършат те са краткотрайни кръпки и те просто защищават това да имаме цялостен блокаж на страната на 11 юни. Те не вземат решение обаче даже средносрочния въпрос по тази причина какво ще се случва с държавния дълг, по какъв начин ще се финансира недостига, какъв брой ще е този недостиг, какви разноски трябват, дали ще се вършат вложения, по какъв начин ще се финансират европроекти и така нататък ", сподели Лъчезар Богданов, основен икономист на ИПИ.

Експертите са безапелационни, че се намираме в бюджетна рецесия, действително Министерството на финансите не прави никаква фискална политика, само може да харчи пари до размера на разноските в удължителния закон, за какъв брой дълго време не е ясно. Не е ясно и какво ще се случи с бюджетната процедура за 2024 година, която към този момент трябваше да е стартирана.

Любомир Дацов: " Бюджетната рецесия сега е на разположение поради политическата рецесия, която съществува. Макар че ние имаме бюджетни проблеми през последните две години, поради политически решения, тъй като разноските се увеличаваха по-бързо от приходите. "

Лъчезар Богданов: " Голяма каша се сътвори, по тази причина устойчивото решение в последна сметка е да се одобри естествен, пълностоен както желаете го наречете закон за държавния бюджет. "

За нов бюджет упорстват и синдикатите, които слагат изискване в него да бъдат заложени повече обществени разноски, в противоположен случай са подготвени за национална стачка.

" Няма да приемем и не могат хората да одобряват дейности в идващите няколко месеца, които не плануват нарастване на заплатите, няма подобен филм, не може да стане такова нещо ", съобщи Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Утре бюджетната комисия към Народното събрание ще прегледа на съвещание двете решения за удължение на бюджета за 2022 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР