Народното събрание реши седем дни да е срокът за внасяне

...
Народното събрание реши седем дни да е срокът за внасяне
Коментари Харесай

НС: Срокът за внасяне на кандидатури за управител на БНБ е 7 дни

Народното заседание реши седем дни да е срокът за внасяне на кандидатури за шеф на Българска народна банка в парламентарната бюджетна комисия от датата на приемане на процедурните правила за изискванията и реда за предложение на претенденти за шеф на Българската национална банка (БНБ), показване и обществено обявяване на документите и чуването им в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание.

Правилата бяха признати със 120 гласа " за ", 25 - " срещу ", 73-ма народни представители се въздържаха, заяви Българска телеграфна агенция.

Отхвърлено бе публицистичното предложение на ръководителя на ПГ " Продължаваме Промяната " Андрей Гюров, направено в пленарната зала, срокът да е 14 дни (първоначално той предложи 20), като " за " бяха 97 депутати, " срещу " - 88, а 26 се въздържаха.

Предложението на Гюров не срещна поддръжка както от " ИТН " (ИТН), съдружен сътрудник в ръководството, по този начин и от опозицията.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи сподели, че партията би подкрепила 14 дни, само че не и 20, и при гласуването от парламентарната група главно се въздържаха.

Според решението оферти за претенденти вършат парламентарните групи или обособени депутати, те се внасят посредством ръководителя на Народното събрание в седемдневен период от приемането на процедурните правила, съпровождат се с претекстове и документално единодушие на номинирания да бъде препоръчан. Нужни са документи, удостоверяващи професионализма на претендента в региона на стопанската система, финансите и банковото дело. Той би трябвало да има най-малко степен " магистър ".

Предложенията и документите са разгласяват не по-късно от седем дни преди чуването на профилирания тематичен уебсайт на интернет страницата на Народното събрание. Кандидатите подлежат на предварителна инспекция за принадлежност към някогашната Държавна сигурност и разследващите служби на Българска народна армия.

Медиите могат да изпращат в комисията по бюджет и финанси въпроси към претендентите.

За определен се смята този, който при очевидно гласоподаване посредством компютъризираната система - по азбучен ред, в случай че има повече от един кандидат, е получил повече от половината от гласовете на присъстващите в залата депутати. Ако няма събран нужният брой гласове, се организира второ гласоподаване, в което вземат участие първите двама с най-вече поддръжка. Ако и в този случай няма определен, Народно събрание приема решение за разкриване на нова процедура за избор.

В последвалата полемика Владимир Табутов от ПГ " Продължаваме Промяната " (ПП) изясни, че първата фаза от процедурата се е провалила освен поради " Продължаваме Промяната ", защото всяка парламентарна група има право да предложи собствен претендент.

Предложението на Политическа партия е за градивен разговор в този момент с политическите сили в Народно събрание и с обществото, уточни той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР