Народното събрание разглежда на второ четене Закона за съсловните организации

...
Народното събрание разглежда на второ четене Закона за съсловните организации
Коментари Харесай

Депутатите се захванаха със закона за съсловните организации

Народното заседание преглежда на второ четене Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински експерти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите.

Според вносителите актуалната законодателна самодейност дава отговор на нуждата от унифициране периода на мандата на Националния съвет по качество на Българската асоциация на зъботехниците (БАЗ) и на Българската асоциация на помощник-фармацевтите (БАПФ) с мандата на другите органи на ръководство, избирани от конгреса на съответните съсловни организации. По този метод ще се избегне свикването на изключителни конгреси за избор единствено на този орган, което доста би затруднило активността на двете асоциации от организационна и финансова позиция.

Поради неравномерното систематизиране на практикуващите в страната зъботехници и ниската бройка на някои районни колегии, настоящият квотен принцип от един пратеник на 10 членове основава съществени усложнения в активността на районните колегии с ниска бройка. Във връзка с това се предлага общото заседание на районната гилдия на БАЗ да се образува на делегатски принцип при норма на посланичество един пратеник на трима членове.

С наредба от преходните и заключителните разпореждания се основава правна опция при оповестена изключителна епидемиологична конюнктура от Закона за здравето през 2020 година или 2021 година, управителният съвет на съответната съсловна организация по Закона за съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина, Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите и по Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински експерти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите да може да вземе решение постоянното съвещание на събора или на конгреса на съответната съсловна организация да се организира не по-късно от три месеца от анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура.

Предвижда се тази наредба да се ползва и в случаите, когато постоянното съвещание на събора или на конгреса е за избор на избраните в съответния закон органи на съсловната организация.Предлага се, когато в тримесечния период не е призован събор или конгрес за избор на избраните в съответния закон органи на съсловната организация, съборът или конгресът на съсловната организация да се привиква от министъра на опазването на здравето в едномесечен период от приключването на тримесечния период.

С цел обезпечаване активността на съсловните организации се планува органите на национално ниво и на районната колегия/регионалната гилдия да извършват функционалностите си до избора на нови органи на национално ниво и на районната колегия/регионалната гилдия, само че за не повече от четири месеца от анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура.

С допълнението на Закона за здравето се основава правна опция за законосъобразно разходване на средствата от лични доходи на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ). Епидемията от COVID-19 сложи на тестване националната здравна система на страната. Развитието на Националните референтни лаборатории в НЦЗПБ се затруднява от ден на ден от проблеми, свързани с незадоволителното финансиране и дефицита на дипломиран личен състав, изключително на лекари със компетентност. Ниското възнаграждение и неналичието на финансови средства за ремонт и поддръжка на лабораториите води до отвращение на високо квалифицирани експерти да се включат в колектива на НЦЗПБ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР