Народното събрание прие окончателно бюджета за 2024 година със 178

...
Народното събрание прие окончателно бюджета за 2024 година със 178
Коментари Харесай

Парламентът прие окончателно Бюджет 2024

Народното заседание одобри дефинитивно бюджета за 2024 година със 178 гласа " за ", 0 " срещу " и " въздържали се ".

" Това е бюджет, който поддържа приходите. Изключително значимо е най-сетне да спрем да споделяме, че нашето конкурентно преимущество са ниските заплати, а да започваме да споделяме, че това е положителното обучение, опазване на здравето, инфраструктурата и инициативността на нашите бизнесмени ", съобщи финансовият министър Асен Василев.

Той благодари на депутатите за поддръжката.

Василев акцентира, че с приемането на финансовата стратегия се дава запас, с който да се осъществят планове, само че с цел да станат действителност би трябвало доста министерства, организации и общини да си свършат работата.

Припомняме, че депутатите взеха решение размерът на еднократната помощ за възпитаници, записани в осми клас за образователната 2024-2025г. да е 300 лева Освен това се одобри децата в първи клас или са записани или не престават образованието си, във втори, трети и четвърти клас на учебно заведение да получат еднократна помощ в размер на 300 лева за 2024-2025г.

Депутатите взеха решение минималният размер на фискалния запас до края на 2024г. да е в размер на 4,5 млрд.лв., както и оптималният размер на държавния дълг към края на 2024 година да не надвишава 48 милиарда лева

Народните представители одобриха оптималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде стихотворец през годината да е в размер на 11,7 млрд.лв.

Депутатите одобриха да се дават в допълнение 68 млн. лв. в бюджета за 2024 година за бранш “Култура ”. Освен това си отпуснаха 4 млн.лв. за ремонт на Народно събрание, а по-късно депутатите отпуснаха и спомагателни 2 млн. лв. за личния състав на Българска академия на науките.

Народните представители не одобриха предлагането на Има Такъв Народ да понижат партийната си дотация на 1 лев. Ресорната комисия отхвърли предлагането на Има Такъв Народ за връщане на 20% Данък добавена стойност на ресторантьорите. За сметка на това одобриха нарастване на средствата на НЗОК за помощни материали за хора с увреждания с 5 млн.лв.

Депутатите взеха решение да дадат спомагателни средства в размер на 100 000 лева за Добруджанския теоретичен институт, както и за Тракийския теоретичен институт, съобщи БГНЕС. Народните представители одобриха предлагането за основаване на Фонд “Стамболов ”, с който да се финансират магистрите ни в чужбина, който да е на стойност 5 млн.лв.

Депутатите одобриха нарастване на заплатите на работещите в НСО с 11 млн.лв. Капиталовите разноски за следващата година ще бъдат в размер на 9 994 003 млн.лв. взеха решение нароните представители. Народно събрание одобри даването на ваучери на храна да става на електронен притежател.

Освен това се одобри минималният размер на главната заплата за най-ниската служба, очакван за заемане от държавен чиновник за 2024г. да бъде в размер на 933 лева.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР