Народното събрание преодоля президентското вето върху промените в Наказателния кодекс

...
Народното събрание преодоля президентското вето върху промените в Наказателния кодекс
Коментари Харесай

И президентското вето не отказа депутатите да променят НПК, ще могат да ни отказват обаждане при арест

Народното заседание преодоля президентското несъгласие върху измененията в Наказателния кодекс и наново гласоподава противоречивите текстове, даващи опция за отсрочване с до 48 часа на уведомяването при арест. Остава и опцията арестувани малолетни лица да бъдат в неопределеност за техните родители в период до 24 часа при арест и преценка на прокуратурата и съда.
Текстовете бяха наново признати с гласовете на 137 народни представители, а 43 гласоподаваха „ срещу “. Подкрепа за претекстовете на президентското несъгласие пристигна само от парламентарната група на Българска социалистическа партия.
Преди това ветото бе отхвърлено и от парламентарната правна комисия, като не се съобрази и с рекомендациите на специалиста по конституционно право проф. Емилия Друмева.
Решение за отвод на правото на позвъняване се взема от прокурора на досъдебното произвеждане, който се произнася с стимулирано разпореждане. Постановлението предстои на обжалване от обвинения или от неговия бранител пред съответния първоинстанционен съд. При правосъдно разрешение или в случай че няма обжалване пред съда, прокурорът ще има право да не разреши реализирането на всяко позвъняване, за което има съображение, че може да бъде до възможен съизвършител.
Този текст развързва ръцете за принуда. Защото това значи, че арестуван може да желае да се обади на майка си, на другар, на дамата или мъжа, с който живее, и да му бъде отказано. Текстът изрично дава опция на органите на досъдебното произвеждане да откажат на арестуваните контакт с всеки, посочен от тях. Не е конкретизирано и какъв брой пъти може да има подобен отвод и за какъв брой души. Освен това отводът може да се аргументира с понятия като " неотложна нужда ".
„ Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълноправие и задължава страната да ги подкрепя “, написа в претекстовете си президента във връзка с наредбата. В тях президентът изрази поддръжка за напъните и ограниченията в битката против тероризма, проведената престъпност и други форми на усложнена незаконна активност като уместни и оправдани, само че не е склонен с метода на законодателя.
Според президента, без да е обрисуван кръгът на лицата и на съответните закононарушения, за които може да се отсрочва уведомяването, се открива опция за непропорционално засягане на права и се основава риск изключението да се трансформира в предписание.
Ветото върху измененията в Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс е дванадесетото за президента, като досега Народното събрание е подкрепил единствено едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен надзор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР