Народното събрание отхвърли разглеждания на първо четене законопроект за изменение

...
Народното събрание отхвърли разглеждания на първо четене законопроект за изменение
Коментари Харесай

НС отхвърли промените в закона за канабиса

Народното заседание отхвърли обсъждания на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите, импортиран от народния представител Росен Костурков от „ Продължаваме промяната – Демократична България “. Законопроекта поддържаха 49 народни представители - от ПП-ДБ, 81 гласуваха  „ срещу “, а 31 - с „ въздържал се “. (Видеото е архивно.)

Със законопроекта се даваше опция за преработката на промишлен коноп у нас, с изключение на развъждането на растения. Предвидено бе растенията от рода на конопа (канабис), предопределени за произвеждане на артикули без психоактивно деяние, да се прави след издадено позволение от министъра на земеделието. 

В свое мнение Министерството на здравеопазването отбелязва, че приемането на законопроекта ще докара до законово регламентиране на свободното потребление на конопа.

Позицията на Министерството на земеделието също е, че не поддържа законопроекта. Отбелязва се, че земеделските стопани, отглеждащи коноп, няма да получат подкрепяне, в случай че наличието на тетрахидроканабинол в него не подхожда на посоченото в Регламент (ЕС) 2021/2115 на Европейския парламент и на Съвета от 2 декември 2021 година, съгласно който не е позволено потреблението на сортове конопени семена с над 0,3 тегловни % на тетрахидроканабинол. В мнението е посочено, че преработката на растенията коноп не е от компетенциите на Министерство на земеделието. Отбелязано е също, че националното законодателство следва да бъде съобразено с европейското право, само че препоръчаният законопроект не реализира тази цел.



От Агенция „ Митници “ правят оценка като недопустимо въвеждането на концентрационна граница на тетрахидроканабинол от 1%, под която конопът няма да бъде дипломиран като наркотично вещество. Заявяват, че изменението ще освободи от надзор разпространяването на дребно и използването за пушене от физически лица на конопа и неговите деривати със наличие под 1% тетрахидроканабинол. Отбелязват неналичието на ограничения за надзор и неналичието на потенциал в лабораториите за проучване на наркотични субстанции, надлежно на финансов запас за увеличение на този потенциал. Определят измененията като скрита заверка на конопа (марихуаната) и неговите артикули и упорстват законопроектът да се подложи на експертно и публично разискване в Националния съвет по наркотичните субстанции, защото с него се трансформира коренно политиката в региона на противодействието на наркотичните субстанции.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР