Народното събрание одобри ветото, което президентът Румен Радев наложи върху

...
Народното събрание одобри ветото, което президентът Румен Радев наложи върху
Коментари Харесай

Гласуваха ветото на Радев за извънредния закон

Народното заседание утвърди ветото, което президентът Румен Радев наложи върху противоречиви текстове от Закона за ограниченията при изключително състояние, съобщи БГНЕС.

При повторното разглеждане на закона депутатите отхвърлиха текстовете със 118 гласа, единствено 14 гласоподаваха “за ”, а 56 се въздържаха.

Тази заран на съвещанието на правната комисия депутатите единомислещо одобриха ветото на Радев.

В неделя президентът Румен Радев наложи несъгласие на текста „ погрешна информация за разпространяването на заразна болест “ и на частта отнасящата за спекулата в цените.

Според президента текстът за „ погрешна информация “ директно визира свободата на изложение и на разпространяване на информация, което постанова някои разяснения от становище на интернационалните стандарти по правата на индивида в изискванията на изключително състояние.

Президентът върна и закона в частта отнасящата за спекулата в цените. В претекстовете си Радев е показал, че “липсва и нормативна основа за разграничение на голословно високите цени във време, когато не е оповестено изключително състояние и когато е оповестено такова. Няма и разграничаване във връзка с стоките и услугите, чиито цени не следва да бъдат голословно високи. Подобен метод основава правна неустановеност у задължените субекти, позволява индивидуалност на преценката на контролните органи и основава предпоставки за административен произвол ”.

Президентът излага и терзанията си, че може да зародят спънки пред свободното придвижване на артикули и услуги в границите на Европейския съюз и не се преодоляват опасенията за прекаленост и нарушаване на правилото за пропорция.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова съобщи от парламентарната естрада, че светът е изправен пред невидима опасност през днешния ден е един, а утре- различен. „ Сега не е време за политиканстване “, прикани тя и обърна внимание, че не е най-важното кой ще направи мощно изявление. Трябва да се взимат значими и решителни решения.

Александър Симов от Българска социалистическа партия съобщи, че от няколко дни деликатно следи реакциите на хората във връзка с свободата на словото. „ Самата информация, че се вкарват сходни санкции, провокира доста повече суматоха от публично напрежение. Забелязах, че единствено едно изречение: в този момент не е времето да приказваме за народна власт, доста повече ужаси хората- в сравнение с, която и да е подправена вест. Свободата на словото е полезност на полезностите и не може да я слагаме под риск “, акцентира депутатът от Българска социалистическа партия.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че в Закона за изключителното състояние доминира от ограничавания, рестрикции, ограничение на права.

Председателят на партията означи, че са дали своя принос, даден е на държавното управление заем на доверие, само че той не е оневинен. Според Нинова в този закон не се споделя по какъв начин ще се обезпечат най-необходимите ограничения за маски и дезинфектанти, липсва задължението за обещаните спомагателни 1000 лв. на лекарите и медицинските служащи. „ Ще желаеме от вас народен социално-икономически проект от държавното управление за последствията от рецесията “, прикани водачът на левицата.

Ветото на президента Румен Радев върху Закона за изключителното състояние е следващият неумел опит за политически ПР, счита депутатът Борис Ячев от „ Обединени патриоти “. Патриотите смятат, че текстовете в закона в битката със спекулата по време на изключителното състояние ще основат опция за административен произвол, от които ще пострада най-много дребният и междинният бизнес. По-късно и от Вътрешна македонска революционна организация разпространиха декларация, че няма да поддържат ветото на президента.

Парламентът не мина и без дежурните искри, литературни стихове и нападки на историческа основа. Изказване на депутата от ГЕРБ Спас Гърневски изправи на крайници ядосани депутатите от Българска социалистическа партия. След поредност от изявления и персонални пояснения, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева заключи иронично: „ Какво високо равнище на спор “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР