Народното събрание одобри на второ четене текстове в Закона за

...
Народното събрание одобри на второ четене текстове в Закона за
Коментари Харесай

НА ЖИВО: НС прие текстовете за закриването на специализираните съд и прокуратура

Народното заседание утвърди на второ четене текстове в Закона за правосъдната власт, с които се закриват Специализирания съд и Специализираната прокуратура.

Народните представители не престават дебата по останалите текстове в законопроекта. Предстои да решат какво ще се случи с делата и следствията, които сега са разпределени на профилираните съд и прокуратура.

От " Продължаваме промяната " оповестиха, че същинската причина за закриването на профилираните съд и прокуратура е неефективност.

,,Не е правилно, че делата с проведената престъпност ще бъдат прекъснати. ", сподели Димитър Гочев от ПГ на " Продължаваме промяната "

" Това беше политически арбитражен съд, тъй като неуместните на властта трябваше да бъдат там инквизирани точно по тази причина тези органи трябваше да бъдат закрити. " - добави Атанас Славов от ПГ на " Демократична България "

От опозицията попитаха:

,,Крайно време е да кажете чии ползи защитавате - дали тези на страната или на олигарсите- тези, които не крият поддръжката си за вас? Обществото ще ви потърси сметка, което е завършек на ръководството ви. ", посочи Анна Александрова от ПГ на ГЕРБ- Съюз на демократичните сили:

,,Този завършек би трябвало да се случи, с цел да стартира качествена и правова битка с корупцията. Олигарси са тези, които са се обогатили от властта до момента в който вие сте били на власт. " - отговори Крум Зарков от ПГ на " Българска социалистическа партия за България "

От " Демократична България " разкритикуваха решения на профилираните структури.

,,Част от прокурорите в профилираната прокуратура желаеха СРС против българските жители през 2020г. и профилираният съд го позволи. " - сподели Атанас Славов от ПГ на " Демократична България "

,,Има най-малко 5 решения на бюрото за надзор на СРС, които откриват несъобразно подслушване. " - сподели Надежда Йорданова, министър на правораздаването

Съдбата на към този момент стартирани каузи и съдиите също беше във фокуса на дебата.

,,Нашата задача е нито едно от тези производства да не бъде прекъснато и да не стартира от начало. Нито един път не сме изказвали мнение, че желаеме да гоним и разселваме съдии. " - сподели Андрей Михайлов от ПГ на " ИТН "

,,Какво ще вършат тези съдии, къде ще бъдат преназначени. Те, в случай че не са стъпили в служба, знаете ли какво става с това дело. Същото с това, на което бях преди два часа. Чака! " - Петър Петров от ПГ на,,Възраждане "

,Днес е знаменателна дата - 110 години от потъването на Титаник. Какво ще извършите с тези хора като ги махнете - да разбъркване мебелите на Титаник да не потъне. ", попита Любен Дилов от ПГ на ГЕРБ-СДС

,,Грижата за спасяването на давещите се е грижа на давещите се. ", отвърна Георги Михайлов от ПГ на " Българска социалистическа партия за България "

Взаимните упрекнати на ръководещи и съпротива продължиха през целия спор.

,,Днес Закриват, на следващия ден ще желаят да откриват. " - сподели Дани Каназирева от ПГ на ГЕРБ-СДС

,,От ГЕРБ изпаднаха в нервност. Държат се като че ли им закриват персоналната компания ЕООД, а не профилиран съд. " - отвърна Явор Божанков от ПГ на " Българска социалистическа партия за България "

,,Не е правилно, че профилираните съд и прокуратура нямат триумфи в битката с проведената престъпност. ", сподели Екатерина Захариева от ПГ на ГЕРБ

,,Дори вашият стожер Гешев сподели, че резултатите с корупцията не са чак толкоз огромни. " - сподели Мирослав Иванов от " Продължаваме промяната "

Работата по неприключилите правосъдни производства и каузи ще продължи и ще бъдат разпределени в съответните прокуратури и съдилища.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР