Народните представители удължиха на първо четене срока на действие на

...
Народните представители удължиха на първо четене срока на действие на
Коментари Харесай

На първо четене: депутатите удължиха до март действието на Бюджет 2021 |

Народните представители удължиха на първо четене периода на деяние на миналогодишния бюджет до 31 март 2022 година Предложението на Министерския съвет беше подкрепено със 122 гласа " за ", 10 " срещу " и  74 " въздържал се ".

Любомир Каримански от Има Такъв Народ предложи срокът за предложения за редакции на законопроекта сред двете четения да бъде понижен от 7 на 5 дни, което значи всички оферти да са изпратени до понеделник - 17 януари. Петър Петров от " Възраждане " направи контрапредложение и настоя срокът да не се съкратява. Депутатите въпреки всичко одобриха предлагането на Каримански и понижиха периода.

Дебатът за законопроекта за удължение до 31 март 2022 година на действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 година мина относително умерено и без огромни разногласия и по този начин точката беше завършена за по-малко от два часа.

Все отново съвещанието не се размина с отправянето на рецензии към държавното управление на Кирил Петков, каквито вчера се чуха и, и комисия, които в последна сметка дадоха зелена светлина на законопроекта.

Дебатът стартира с изявление на Тома Биков от ГЕРБ-СДС, който упрекна управлението на Народно събрание, което не е уведомило членовете на комисията по просвета и медии, към която също е разпределен законопроектът. Той прикани законопроектът да не се гледа, защото не е имало съвещание и респективно - отчет на комисията. Зам.-председателят на Народно събрание Кристиан Вигенин го отвърна, че неналичието на подобен отчет не съставлява проблем, защото комисията не е водеща.

Елена Гунчева от " Възраждане " съобщи, че депутатите са се забавили неприемливо доста с приемането на Бюджет 2022 година Тя изиска и отпадането на параграф 3 за Закона за персоналната помощ. Любомир Каримански ѝ отговори, че не се е срещнала с отчетите от комисиите. Той добави, че бюджетната комисия е поискала отпадането на този параграф сред първо и второ четене. И напомни на Гунчева, че практиката е промени да се вършат между първо и второ четене на законопроектите в зала.

Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС пое тезата на партията си от през вчерашния ден, че през последните 12 години в никакъв случай не се е случвало страната да влиза в новата година без признат бюджет.

" Ние се ласкаем, че удължаването се прави на един закон, признат от държавното управление на ГЕРБ ", съобщи той и добави, че удължаването ще забави приемането на Бюджет 2022.  

Ананиев съобщи, че е неприемливо бюджетната процедура да се раздробява по този начин, поради което и парламентарната група на ГЕРБ-СДС няма да поддържа законопроекта.

Красимир Вълчев добави, че удължаването на периода на деяние на бюджета дава спомагателни 60 дни комфорт на държавното управление.

" Това е един комфортен за държавното управление законопроект. Разбираме, че той би трябвало да се одобри, само че не разбираме желанието на държавното управление да си даде комфорт на фона на увеличаващите се цени ", добави той.

Петър Чобанов от Движение за права и свободи поддържа тезата на ГЕРБ и съобщи, че бюджетът е трябвало да бъде гласуван в края на годината макар късия живот на Народно събрание и на държавното управление. По думите му приемането на законопроекти със задна дата не е " най-чистият вид ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР