Народните представители приеха на първо четене Законопроект за изменение и

...
Народните представители приеха на първо четене Законопроект за изменение и
Коментари Харесай

На първо четене: Задължителна съдебна медиация по определени граждански и търговски дела

Народните представители одобриха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за медиацията, импортиран от Министерски съвет. Този законопроект е включен в ПВУ и беше подсилен от 138 народни представители при първото гласоподаване, а при прегласуването от 154. Единствената парламентарна група, която гласоподава срещу и при двете гласувания беше " Възраждане " , съобщи БГНЕС.

Крум Зарков, длъжностен министър на правораздаването уточни, че законопроектът е част от законопроектите в ПВУ, само че също така той е залегнал и в концепцията за правосъдна промяна. " Той е част от пътната карта за осъществяване на обновена тактика за продължение на промяна в правосъдната система призната през 2019 година ", означи той.

Зарков акцентира, че медиацията е извънредно значим прийом, както за правосъдната система, по този начин и за жителите. " Доказано е, че медиацията е един от способите за превъзмогване на неравномерната натовареност на съдилищата ", безапелационен е служебният министър.

Със законопроекта от 1 януари 2024 година се вкарва наложителна правосъдна медиация по избрани цивилен и търговски каузи, подсъдни на районните, окръжните и апелативните съдилища. Законопроектът е включен в Националния проект за възобновяване и резистентност със период на осъществяване в края на четвъртото тримесечие на 2022 година Според вносителя въвеждането на наложителната правосъдна медиация ще докара до облекчение на работата на съда, административната тежест за магистратите, натовареността на съдилищата и ще спомогне за по-бързото и дейно разрешаване на разногласията сред страните. Отбелязва се, че наложителната правосъдна медиация няма да докара до ограничение на достъпа до съд, защото ще се развива в самия развой и няма да забави правосъдното произвеждане.

Със законопроекта се дефинират условията към лицата, които ще могат да реализират правосъдна медиация, характерните им функционалности и отговорности, както и самата процедура. Процедурата по правосъдна медиация ще се реализира от един или повече посредници, вписани в листата на посредниците към Съдебен център по медиация, в случай че не бъдат посочени по общо единодушие на страните.

За посредник в правосъден център може да бъде признато лице, което дава отговор на условията по член 8, алинея 1 от Закона за медиация и е минало спомагателен асортимент и профилирано образование. Основните промени, предлагани в Граждански процесуален кодекс, са свързани с определянето на делата, по които ще се организира наложителна медиация или медиация по преценка на съда, като наложително препращане на разногласието към медиация може да се извърши единствено един път, общо за всички инстанции, като се изключи делата за подялба, по които ще се организира медиация във всяка една от двете етапи на производството.

Предвижда се процедурата по медиация да се организира след привършване на размяната на бумаги, в избран от съда период , който не може да бъде по-дълъг от три месеца, като правосъдното дело няма да се стопира, а при несъблюдение на предписание на съда за осъществяване на медиация, на страната ще бъде налагана глоба.

Основните промени в Закона за правосъдната власт са свързани със основаването на правосъдните центрове, в които ще се организира наложителната правосъдна медиация. Тя означи, че се планува правосъдните центрове да действат към окръжните съдилища и да се управляват от съдии и правосъдни чиновници, а координатори ще обезпечават качественото осъществяване на медиацията посредством прелиминарен асортимент на посредниците. Редът и методът на асортимент на посредниците, профилираното им образование, осъществяването на вписването и заличаването им от описите, техният мандат и контролът върху активността им ще бъдат регламентирани с разпоредба на Висшия правосъден съвет.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР