Народните представители от ГЕРБ – СДС Красимир Вълчев и Маноил

...
Народните представители от ГЕРБ – СДС Красимир Вълчев и Маноил
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Асен Василев и Кирил Петков са лично отговорни за ангажимента за затваряне на въглищните централи

Народните представители от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили Красимир Вълчев и Маноил Манев дадоха конференция пред старозагорски публицисти, на която разясниха настоящи политически тематики.

Г-н Вълчев дефинира досегашната работа на Народното събрание като доста по-продуктивна по отношение на в предходните два Народното събрание. „ Приехме досега 39 законопроекта на второ четене. Един от най-важните от тях е за компенсиране на разноските на потребителите на моторни горива. С документа се вкарва вноска за преработвателите на съветския петрол, която ще се набира от Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “. Редуцирането на цената на горивата ще понижи и инфлацията, а това е най-хубавата обществена политика “ – съобщи Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев разяснява и въпросът с NEXO. „ На уеб страницата на „ Продължаваме промяната “ не е оповестена информация за донорите на партията, което се изисква по закон. Става ясно обаче, че 90% от донорите на „ Демократична България “ са чиновници на NEXO, които са работили за 1000 – 2000 лв. заплата, получили са голям бонус в един избран месец, който те подаряват. Трябва да станат ясни зависимостите в тази скица “ – безапелационен е Красимир Вълчев. Той уточни още, че цел на NEXO е била за получи достъп до БОРИКА – българският оператор с банкови карти и разплащания, по тази причина от „ Продължаваме промяната “ са упорствали за собствен шеф на Българска народна банка. Очевидно се е целяло обвързване на криптовалутата и услугите на NEXO с разплащателната система на България – разяснява още старозагорският народен представител.

Той подчертава и на изключително сензитивната освен за района на Стара Загора, а и за цялата страна тематика за бъдещето на минно-енергийния комплекс „ Марица изток “. „ Асен Василев и Кирил Петков са персонално виновни за поетия ангажимент в Плана за възобновяване и резистентност за затваряне на въглищните централи и фрапантно понижаване на мощностите. Всички хора, работещи в комплекса и синдикатите знаят това. Тези двама души, в това число и номинираният за министър председател Николай Денков, не престават да настояват, че топлоелектрическите централи могат да работят единствено сезонно, което е цялостен парадокс. Но те са стимулирани от построяването на цех за акумулатори “ – безапелационен е Красимир Вълчев. В тази връзка той изясни, че ГЕРБ с поддръжката на други политически обединения са съумели да обяснят голямото значение на комплекса „ Марица изток “, без който България ще се трансформира в чист вносител на електрическа енергия и системата у нас ще бъде мощно дебалансирана. „ Благодарение на нашите старания Народното събрание задължи Министерски съвет да стартира договаряния за предоговаряне на Националния проект за възобновяване и резистентност. Енергийната тактика, която през днешния ден се разисква, също е резултат от напъните на ГЕРБ с поддръжката на политическите сили, които са отвън „ батерийната коалиция “. В тактиката се показва, че Балканският район ще има проблеми с енергийния баланс, следва и спад на Брутният вътрешен продукт на България с 4%, в случай че затворим въглищните централи “ – уточни Красимир Вълчев.

Маноил Манев сложи акцент върху анекс към Националния проект за възобновяване и резистентност, подписан от Асен Василев на 1 август 2022 година – ден преди държавното управление на Кирил Петков да падне от власт. „ В документа, оповестен на уеб страницата на Европейската комисия става явен всеки ангажимент, стихотворец от някогашния министър на финансите – кой Топлоелектрическа централа, по кое време и с какъв брой % мощности (между 50 – 70%) да затвори “ – съобщи депутатът. Красимир Вълчев добави, че договарянията с Европейската комисия за предоговаряне на Плана ще бъдат сложни, само че неприятният вид е в случай че тя откаже да направи смяна. Според него ще бъде доста по-изгодно да връщаме средства от европейските дотации, в сравнение с да затваряме въглищните централи.

Маноил Манев заяви още пред публицистите, че е провел среща с кметове на няколко села, ситуирани наоколо до индустриалната база на „ Кастамону България “ в с. Горно Сахране, община Павел баня. „ Поводът е терзанията на хората, свързани с утвърждения към този момент Оценка на въздействието върху околната среда от Експертен екологичен съвет към Регионалната ревизия по околната среда и водите в Стара Загора за смяната в предмета на активност на предприятието. Инвестиционното предложение е за уголемение и рационализация на настояща апаратура за произвеждане на смоли. Още в сряда ще внесем въпрос към министъра на околната среда и водите. Нека специалистите да излязат и да обяснят на хората ясно дали има заплаха от това произвеждане. При вероятно приключване на нездравословни субстанции дали може да се стигне до замърсяване на бент. „ Копринка “, който водоснабдява редица обитаеми места в района “ – сподели Маноил Манев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР