Народните избраници ще имат пленарно заседание от 9 часа. Ако

...
Народните избраници ще имат пленарно заседание от 9 часа. Ако
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат изменение на Закона за стоковите борси и тържищата

Народните избраници ще имат пленарно съвещание от 9 часа. Ако съумеят да се съберат, несъмнено. В дневния ред има две точки за разискване.

Ще има първо гласоподаване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила. Вносител е Министерски съвет (на 2 септември).

Второ гласоподаване ще има на законопроект за изменение на Закона за стоковите тържища и борсите. Документът е импортиран от Министерския съвет на 29 юли. Приет е на първо гласоподаване на 19 септември.

Депутатите одобриха на първо четене препоръчаните промени в Закона за стоковите тържища и борсите, които са свързани и се отнасят до активността на „ клиринговата къща “. Те бяха импортирани от Министерския съвет и на съвещанието на 19 септември бяха подкрепени със 77 гласа "за ", 29 - "против ", и 10 - "въздържал се ".

Предвижда се за гарантиране на отговорностите на страните по подписани фючърсни и опционни покупко-продажби, които не са финансови принадлежности по смисъла на Закона за пазарите на финансови принадлежности, стоковата борса да сътвори специфичен клирингов механизъм, като изискванията за действието му се регламентират в борсовия устав на съответната стокова борса. Всички останали покупко-продажби с финансови принадлежности се подписват според използваното законодателство.

В в този момент настоящия закон е очакван лицензионен режим за реализиране на активност като клирингова къща, само че той не е вписан в административния указател. В тази връзка се предлага по преценка на административния орган да се добави листата или режимът да премине в регистрационен. Предлага се също по този начин, в случай че лицензионният режим за клирингова къща се резервира, да се посочат изчерпателно основанията за отвод за издаване на лиценз, особените правила по издаване, прекъсване, преустановяване и лишаване на лиценза, както и да се одобри Наредба за устройството и разпоредбите за активността на клиринговата къща.

Продължават и разискванията в дванадесет парламентарни комисии за първо гласоподаване на законопроект за държавния бюджет на Република България за 2020 година, импортиран от Министерски съвет нa 31 октомври.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР