Народната медицина използва различни растения и билки за приготвяне на

...
Народната медицина използва различни растения и билки за приготвяне на
Коментари Харесай

Сок от глухарче - за какво е полезен

Народната медицина употребява разнообразни растения и билки за подготвяне на медикаменти. Глухарчето е едно от тях и намира положително приложение поради своята жизненост.

Сокът, извличан от глухарчето, е измежду най-мощните обичайни медикаменти, ефикасни даже при съществени здравословни проблеми. Това се дължи на състава на сока от растението.

Състав на сока от глухарче

Сокът от глухарчето има богат състав от витамини и минерали. На тях се дължи многообразното лечебно деяние на сока от билката, съдържащ витамини от група В, витамин Е, алфа- и бета - каротин и други. Минералният състав е извънредно богат. Представлява се от калция, желязото, магнезия, фосфора, калия, натрия, цинка, медта, мангана и селена.

Ползи от сока от глухарче

За да се извличат най-вече изгоди от този сок, добре е глухарчетата да са брани през пролетта и при започване на лятото. Сокът има същите свойства като листата на глухарчето, от които се прави. Сред многочислените изгоди са:

 Сок от глухарче - защо е потребен Снимка: Потребител#184319

- Стимулатор на апетита;

- Премахва камъни от бъбреците и жлъчния мехур;

- Регулатор на равнищата на кръвна захар;

- Нормализира състава на кръвта;

- Прочиства дихателните пътища и облекчава възпаленията;

- Има антитоксично действие;

- Помага при краста и гнойни рани;

- Облекчава очни възпаления.

Как се прави сок от глухарче

Прясно набраните листа се измиват и накисват за една нощ във вода, която е подсолена, с цел да изтегли горчивината в листата. Зелената маса се разрушава с пасатор, с цел да стане хомогенна. След това се изцежда през тензух или цедилка. Полученият сок от глухарче се разрежда с вода в равни количества и се изпива незабавно. Подслаждането се прави единствено с мед, в случай че се изисква такова.

За приемане на лечебна напитка, сокът от глухарче може да се смеси със сок от морков.

Съхранение и противопоказания на сока от глухарче

За да се запази за по-дълго, сокът от глухарче би трябвало да се смеси с 200 мл водка с 40- градусово наличие на всеки половин литър сок и да се запази в стерилни бутилки. Така може да се употребява цяла година.

Сокът не трябва да се използва при стомашно-чревни разстройства, алергичен дерматит и при свръхчувствителност.

При липса на противопоказания сокът от глухарче е чудесно укрепващо и зареждащо с витамини средство през зимния интервал. Той е антивирусен препарат през зимните дни.

Вижте и огромните изгоди на корена от глухарче.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР