Наричат ги касетъчни или клъстерни бомби. Те са една от

...
Наричат ги касетъчни или клъстерни бомби. Те са една от
Коментари Харесай

Какво е клъстерната бомба и кой я използва в Украйна?

Наричат ги касетъчни или клъстерни бомби. Те са една от най-опасните и ефикасни бомби във военно време, а историята им може да бъде проследена още от времето на Втората Световна война. Още оттогава до наши дни ще открием, че съвсем няма войска, която да не е употребила въпросното оръжие против боен личен състав и за жал – против цивилни. Историята демонстрира, че едвам през 2007 година стартира развой за забраняването на използването на този тип бомби.

Повече от 100 страни се съгласяват с текста на Столтенберг и показват предпочитание да се включат в концепцията за възбраната. На финала се подписват близо 94 страни в Осло на 3-4 декември 2008 година Самият развой в Осло се проваля по един доста сериозен метод – нито една страна не може да отговори или да откри опция на въпросното оръжие. Австрия, Австралия, Дания, Франция, Германия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Швеция и Швейцария са съгласни с премахването на този тип снаряди и по-късно понасят кръста към запрещение на използването на въпросните.

През 2008 година американският секретар на защитата Робърт Гейтс декларира, че ще отстрани всички клъстерни бомби до 2018 година и се концентрира върху тези, които не дават отговор на стандарта за сигурност. Страните, които желаят в никакъв случай повече да не се употребява сходно оръжие ще продължат да се усилват, през 2010 година Буркина Фасо също се съгласява да отстрани това адско оръжие от арсенала си.

Страните, които не одобряват ратификацията и не се подписват са Русия, Съединени американски щати, Бразилия и Китай. Освен публични армии, можем да открием, че клъстерни бомби се употребяват от по този начин наречената Хърватска милиция, Ислямска страна, Хизбола, Северният Алианс, Сръбската милиция и Сепаратистите от Донбас. Не би трябвало да забравяме, че въпреки и да приказваме за възбрана на това оръжие, клъстерни бомби и ресурси има съвсем в целия свят, българските ресурси са били унищожени, до момента в който можем да открием, че Босна и Херциговина към момента ги създава. И тук идва значимият въпрос: какво съставлява касетъчна/клъстърна бомба?

Това е бомба, която съдържа в себе си по-малки бомби или снаряди, способни да се изсипят от избрана височина и да обзет по-сериозна повърхност. Обстрелването с клъстерни бомби може автоматизирано да покрие сериозен периметър от 1 квадратен километър, елиминирайки огромна част от вражеския личен състав. Съществуват бомби, предопределени за военна техника, пехота и други. От изключително значение е, че въпросните бомби могат и да не се детонират и да играят ролята на интензивно минно поле. Почистването на същото е извънредно деликатна работа и се изисква вниманието на експерти, заради простата причина, че едно неверно придвижване може да задейства серия от детонации. Една бомба може да носи сред 200-300 и повече заряда, което автоматизирано я трансформира в нечовечен артилерийски огън, а при обстрел, възможностите на съперника са минимални.

Историята демонстрира, че еволюцията на човечеството не е необикновен фактор. Въпреки всички опити да се избегнат въоръжени спорове, клъстерни бомби са употребявани съвсем в целия свят и са интензивно оръжие от времето на Студената война. Първите бомби падат във Виетнам и са употребявани от Съединени американски щати. Повече от 260 милиона бомби са хвърлени, към 80 милиона бомби не съумяват да се детонират, затова броят на потърпевши при откриването на такива заряди е стремглав. По данни на Виетнам, към 7000 души умират от експлозиви единствено през 2009 година Проблемът с това оръжие е, че безусловно всеки може да го употребява. Конфликтът в Южен Ливан демонстрира, че Израел дава въпросните снаряди на IDF, въпреки и страната да ги има само и единствено за отбрана.

Джими Картър е сюрпризиран от обстоятелството, че американски бомби са били употребявани в Ливан и са били в ръцете на милицията там. 16-годишният спор в Западна Сахара демонстрира, че кралската мароканска войска не се е тормозила да употребява клъстерни бомби. Мароканците употребяват снаряди и хвърлят бомби на голям брой местоположения, с цел да завоюват самодейността на своя страна, повече от 300 удара са направени върху вражеските позиции. И несъмнено, не би трябвало да си мислите, че единствено Съединени американски щати е демонът във военните спорове. Русия, тогава Съюз на съветските социалистически републики, употребява този тип снаряди по време на войната в Афганистан.

Муджахидините са били непрекъснато обстрелвани, а с цел да се понижи упоритостта им за война, руснаците употребяват същите бомби, с цел да изравняват цели села. Не би трябвало да забравяме, че спора сред Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах демонстрира, че съвсем при всеки спор, тъкмо това е пожеланото оръжие. В рамките на 1992-1994 година, 2016 и 2020 година През 2010 година и двете армии не помнят предназначението на това оръжие и съумяват да затворят повърхност от близо 93 квадратни километра. Необходима е намесата на външни компании, които да се постараят с почистването на региона. Тук е мъчно даже да се откри и виновникът, тъй като двете страни настояват, че бомбите не са техни.

През същата година излиза наяве, че двете страни не са част от съглашението за унищожаване на този тип муниции от своя боеприпас. Отново се връщаме на съветските сили, които през 1995 година употребяват клъстерни бомби в Шали, Чечня. Желанието на съветската войска да прегази чеченците е голямо и се позволяват съвсем всички оръжия за приложимост. Греховете на Съединени американски щати, Англия и Нидерландия също не могат да бъдат пренебрегнати. Страните употребяват клъстерни бомби в Югославия през 1999 година По техни данни са пуснати близо 2000 такива и общото наличие на зарядите е близо 380 хиляди.

Използването на такова оръжие над градове е неразрешено, само че силите на НАТО съумяват да убият 15 цивилни, да ранят още 8 души тежко и 11 души се разминават с леки пострадвания. След края на спора излиза наяве, че Англия заплаща 86 паунда на Сърбия, с цел да може да почисти засегнатите райони. Други забавни местоположения, в които Съединени американски щати употребява касетъчни бомби са Афганистан през 2001-2002 година и Ирак през 1991, 2003-2006 година Само две години по-късно Грузия и Русия са упрекнати в използването на този тип оръжие – 2008 година и двете страни са във война.

Грузия признава за използването, до момента в който Русия, предстоящо от всички, отхвърля да е употребила сходно оръжие. Агенцията за отбрана правата на индивида е безапелационна, че съветски самолети са употребявали РБК-250 клъстър по време на спора. Нидерландското държавно управление изпраща специалисти, които да проверяват гибелта на личните си жители и откриват използването на 9K720 Iskander тактическа ракета, употребена по това време от Русия, а не от Грузия, която не разполага с такива в своето въоръжение.

Конфликтът в Сирия демонстрира, че през 2012 година са употребявани РБК 250 – остарели руски клъстерни бомби, създадени от Съюз на съветските социалистически републики за офанзива против тежка военна техника. По думите на 7 разнообразни организации, специалистите са безапелационни, че Русия е употребила клъстърни бомби в този спор. През 2014 година Организацията за отбрана правата на индивида ще удостовери, че Украйна е употребила клъстерни бомби в Донецк, само че за изненада на всички, другата страна – про-руски сепаратисти, също са имали тъкмо такова оръжие и са го употребявали. След този случай стартират опитите за вкарване на Украйна в конвенцията, която се отхвърля от използването на въпросните муниции.

През 2021 година спорът в Етиопия демонстрира, че Военновъздушни сили на страната са бомбардирали Самбре с голям брой клъстерни бомби от Съюз на съветските социалистически републики. И последният забавен спор ще ни докара до Украйна, която продължава да е във война против Русия. Въпреки големите възпаления и желанието да се отрекат обстоятелствата, Русия употребява неведнъж касетъчни бомби против Украйна и прави офанзиви против цивилно население. Доказателствата са доказани и записани от Комисията за отбрана правата на индивида и демонстрират, че от началото на нашествието, Русия има над 16 офанзиви с въпросното оръжие.

На 24 февруари 2022 година съветските 9М79 серия Точка балистични ракети и 9N123 клъстерни бойни глави с близо 50 9N24 фрагментарни заряди се изсипват до болница във Вухледар в Донецка Област. Атаката убива 4-ма души и ранява още 10. Използвани са клъстърни бомби Ураан 9М27К и БМ-30 Смърч. Разкритията са направени от публицистите в Белингкат, които показват доказателствата за използването на въпросните в обществената мрежа туитър. На 25 февруари съветски бойци употребяват клъстерни муниции при офанзивата на Окхтурка.

Там е употребен 220 мм Ураган, който по някаква причина би трябвало да падне върху детската градина в града. През същия ден са употребявани клъстърни бомби против Харков. На 30 март се стига до заключението, че Украйна е била атакувана с такова оръжие близо 24 пъти от началото на войната. В началото на март 2022 година такава бомба е употребена за първи път от украинска страна и пада покрай плантация в Хусаривка. Една плантация е потърпевша, само че няма убити по време на офанзивата. На 14 март ракета Точка е била употребена в Донецк. Умират 15 цивилни и още 36 са ранени. Логично е, че след толкоз набези, Украйна желае още през март 2023 година да получи клъстерни бомби, с които да се отбранява. В резултат на това се стигна до 6 юли, когато Джо Байдън утвърждава настояването и е подготвен да ги даде.

Един от проблемите на това решение е, че има закон, който не разрешава на Съединени американски щати да дава това оръжие. Интересното е, че американските клъстерни бомби могат да бъдат употребявани в системата HIMARS. Американските клъстерни бомби ще бъдат с 1% до 2% недостатък при експлозия, т.е. възможностите да останат заряди в бъдеще е най-малък, само че това по никакъв метод не значи, че същите няма да провокират всеобщо пречистване на обектите. Интересен факт е, че към този миг процентната неточност на съветските клъстъри е близо 40% и повече.

Търсенето на провинен или настояването на Русия да не се дава такова оръжие, явно няма да стигне до на никое място. Причината е, че не може едната страна да има цялостната независимост и да употребява сходно оръжие, до момента в който другата да не го има.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР