Нарастват опасенията за състоянието на пазара на търговски недвижими имоти

...
Нарастват опасенията за състоянието на пазара на търговски недвижими имоти
Коментари Харесай

Нарастват опасенията, че пазарът на недвижими имоти в Европа може да рухне

Нарастват опасенията за положението на пазара на търговски недвижими парцели в Европа.
Прочетете още
Някои вложители към този момент си задават въпроса дали той ще се окаже идващият бранш, който може да се срине след банковата рецесия от предишния месец, написа CNBC.

По-високите лихвени проценти намалиха оценките в бранша на недвижимите парцели, който през последните години властваше в изискванията на ниска рентабилност на облигациите.

Междувременно, банкрутът на основаната в Съединени американски щати Silicon Valley Bank през март и последвалото незабавно избавяне на Credit Suisse породиха опасения за така наречен цикъл на неизбежност, при който вероятно банково източване може да провокира спад в бранша на недвижимите парцели.

Европейската централна банка предизвести за " ясни признаци на накърнимост " в бранша, като уточни като аргументи за несигурността " намаляването на пазарната ликвидност и корекциите на лихвите ".

По данни на Morningstar Direct още през февруари европейските фондове, инвестиращи непосредствено в недвижими парцели, записват отлив на средства в размер на 215,4 млн. $ - внезапен контрастност с притока, регистриран през януари.

Анализаторите от Citi регистрират спад на европейските акции в недвижими парцели с 20-40% сред 2023 и 2024 година, защото се демонстрира въздействието на по-високите лихвени проценти. При най-лошия сюжет, рисковият бранш на комерсиалните парцели може да се срине с 50% до идната година, считат от банката.

" Нещо, което не бих пренебрегнал, е рецесията в недвижимите парцели, както за частни лица, по този начин и за комерсиалните парцели, където виждаме напън за понижаване в Съединени американски щати и в Европа ", разяснява Пиер Граменя, ръководещ шеф на Европейския механизъм за непоклатимост.

Сегментът на офисите - главен съставен елемент на пазара на търговски недвижими парцели, се трансформира в централен за опасенията от евентуален спад, поради по-широкото прекосяване към отдалечени или хибридни модели на работа след пандемията.

" Хората се тормозят, че връщането към работа в офисите не се е осъществило, тъй че има прекалено много свободни работни места, само че в това време има и прекалено много кредитиране в тази област ", съобщи предишния месец Бен Емънс, шеф и старши портфолио-стратег в основания в Съединени американски щати капиталов управител NewEdge Wealth.

Това задълбочи опасенията кои банки могат да бъдат изложени на риск и дали вълната от насилствени продажби може да докара до низходяща серпантина.

Според Goldman Sachs комерсиалните недвижими парцели съставляват към 25% от кредитните портфейли на банките в Съединени американски щати - цифра, която доближава до 65% измежду по-малките банки, които са в центъра на неотдавнашния колапс. За съпоставяне, при европейските банки този дял е към 9%. " Мисля, че хората се пробват да схванат кои банки къде са отпускали заеми, в кой бранш и какъв е в действителност крайният риск тук ", прибавя Емънс.

Capital Economics усили предишния месец прогнозата си за промяна на бранша на недвижимите парцели в еврозоната от 12% на 20%, като най-тежко се чака това да се отрази на офисите.

Рисковете в Европа са по-малки, в сравнение с в Съединени американски щати, само че не всички са уверени в идния спад. Пере Винолас Сера, основен изпълнителен шеф на испанската компания за недвижими парцели Inmobiliaria Colonial и ръководител на Европейската асоциация за обществени недвижими парцели, съобщи, че обстановката в Европа наподобява парадоксално мощна.

Според него наклонността за връщане към офисите е по-силна в Европа, в сравнение с в Съединени американски щати.

В края на предишния месец JPMorgan съобщи, че опасенията за разпространяване на рецесията в Съединени американски щати в Европа са пресилени.

" Смятаме, че всякакво разпространяване на проблемите от американските банки или от американския бранш на комерсиалните недвижими парцели (CRE) върху европейските сътрудници не е целесъобразно, като се има поради другата динамичност на бранша ", обявиха анализаторите на банката.

Все отново несигурността в бранша остава, предизвестиха анализаторите. Особена угриженост буди концентрацията на финансиране от небанкови кредитори - или така наречен банки в сянка - които са поели тежестта след стягането на регулациите за обичайните банки, изяснява Матю Пойнтън, старши икономист по недвижими парцели в Capital Economics.

Преди международната финансова рецесия обичайните банки в Европа предлагаха заеми в размер на 80% от цената на постройката. Днес те рядко надвишават 60%.

Същевременно новите стандарти за енергийна успеваемост в Европейски Съюз и Англия ще изискват обилни вложения, изключително в по-стари здания и може да доведат до спомагателен напън върху някои притежатели на недвижими парцели през идващите години.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР