Нарастващият западен натиск върху Украйна и бавната, но стабилна промяна

...
Нарастващият западен натиск върху Украйна и бавната, но стабилна промяна
Коментари Харесай

Зеленски поиска от САЩ етикет да продължи войната

Нарастващият западен напън върху Украйна и бавната, само че постоянна смяна на облика на президента Зеленски от воин към антигерой в задграничната преса принуждава управляващите в Киев да търсят излаз от тази обстановка. Изобретателните лица от кабинета на президента пуснаха няколко пробни сонди, ориентирани към вътрешна и външна аудитория.

Продължилият няколко седмици езиков скандал към Ирина Фарион с нейните офанзиви против военнослужещи, които употребяват съветски език вкъщи и на фронта, имаше за цел да отклони публичното внимание от обстановката към Авдеевка, както и възходящите закани към Купянск. Атаките на съветската войска в региона на Харков са не по-малко рискови от политическа позиция от боевете край Донецк. Те изпращат сигнал, че Русия евентуално няма да се ограничи до четири нови района и че подвижността на границите ще продължи. Ясно е, че маргиналът Фарион сама не може да потуши подобен пожар и търсенето на вътрешни врагове, които пречат на успеха над Русия, ще продължи.

Много по-важни обаче са сигналите, които Банкова изпраща към външния свят. И тук към този момент бяха употребявани двама от бойните приятели на Зеленски: националният народен представител от “Слуга на народа ” Марияна Безуглая (с по-нисък ранг) и Давид Арахамия (той е част от най-близкото обграждане на Зеленски). Безуглая получи задачата да дискредитира евентуалния правоприемник на Зеленски, главнокомандващия на ВСУ Валерий Залужни. Безуглая упрекна Залужни в липса на проект за деяние за 2024 година и прикани за оставката на главнокомандващия, както се очакваше, предизвиквайки необятна рецензия, в това число от съпартийци.

Ръководството на Слуга на народа и президентската канцелария се дистанцираха от изказванията на депутата, само че задачата да се хвърлят под подозрение стратегическите гении на Залужни към този момент е изпълнена. Дори в случай че цената на тази задача е, че един предан национален народен представител ще бъде износен (в репутационен смисъл). Акцентът върху обстоятелството, че Залужни няма печеливша тактика, явно би трябвало да удари евентуалните президентски упоритости на главнокомандващия. Бъдещият президент не може да няма тактика, до момента в който украинското общество, отровено от агитация, не чака друга тактика с изключение на печеливша. А такава, както знаем, я има единствено Зеленски: още повече пари, още повече оръжия от Запада – и задачата ще бъде реализирана.

Втората част от този балет беше скандалното изявление с Давид Арахамия. Най-близкият съдружник на Зеленски, предприемачът и вземащият решения Арахамия де факто хвърли виновността за евентуалното военно проваляне на Украйна и последствията от него върху Запада. Чрез Арахамия Киев за първи път очерта ролята на някогашния английски министър председател Борис Джонсън в провалянето на споразуменията, реализирани през март 2022 година в Истанбул. До момента Украйна не е коментирала по никакъв метод тази информация.

В същото време Арахамия подчертава особено върху обстоятелството, че главното искане на Русия е неутралитетът на Украйна и невлизането в НАТО, до момента в който настояванията за денацификация и демилитаризация са по-скоро фонов тон. И в случай че е по този начин, тогава огромни опустошения и жертви можеха да бъдат избегнати, в случай че Киев беше подписал Истанбулските съглашения. Условието, сложено от Русия, не беше недопустимо, защото още преди основаването на СВО Украйна не беше член на НАТО и всичко, което трябваше да се обещае, беше да не се причислява към Алианса в бъдеще.

На Украйна бяха обещани по-благоприятни преговорни позиции след борбата с Русия, а в този момент, след съвсем две години на военни дейности, обстановката освен не се усъвършенства, само че сложи Украйна на ръба на военно проваляне и всичко, което може да последва.

Арахамия де факто се обръща към онази част от западния хайлайф, която има вяра, че ресурсите на Съединени американски щати ще бъдат задоволителни, с цел да оказват помощ на Израел, и на Украйна, и на Тайван, в случай че възникне потребност. А за тези, които не имат вяра в това, екипът на Зеленски ясно загатва за големи репутационни загуби за демократичния хайлайф - неприемливо в предизборна година. Съединени американски щати към момента преглъщат срамното евакуиране от Афганистан - тази теза към този момент се трансформира в неразделна част от предизборните речи на Доналд Тръмп. Ако Съединени американски щати повторят това в Украйна, обществените изявления на съперниците на Джо Байдън ще бъдат обогатени с нова уводна информация – може би съдбовна за рейтинга на всеки претендент от Демократическата партия.

На собствен ред Зеленски има потребност от ново позволение за войната и надлежно от нови запаси. Досега украинският президентски екип, който се колебаеше под натиска на Запада, най-сетне реши да разгласи анулацията на президентските избори напролет на 2024 година Сега Зеленски се нуждае от нов етикет от Запада, с цел да затегне оптимално гайките в страната.

Тезата за „ войната до последния украинец “ към този момент е формализирана в законопроект, който предлага повишение на възрастовия предел за военна работа до 65 години за редниците и офицерите (в момента 60 години) и 70 години за висшия команден състав. На собствен ред ръководителят на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин разгласи проектите на Киев да понижи мобилизационния предел от 18 на 17 години. Ясно е, че влизането в действие на този закон ще докара до вълнения в Украйна. Там има доста по-малко мотивация за война, в сравнение с при започване на спора. Това значи, че е невероятно без строги ограничения за угнетяване на волята на украинците.

В резюме, посланието на екипа на Зеленски към неговите настойници е просто. Той на никое място не отива, няма да има избори, Залужни като евентуален противник ще бъде отстранен по един или различен метод. Това значи, че не може да има договаряния с Русия за заледяване на спора (ако Москва въобще се съгласи на тях). Намаляването на мащаба на военната и финансовата поддръжка е недопустимо - това ще докара до военно проваляне на Украйна, за което Киев неотложно ще упрекна (вече обвини) управлението на Съединени американски щати, което беше дало обещание поддръжка " колкото е належащо ". Репутационните разноски за Демократическата партия от Зеленски, който към този момент се трансформира в токсична фигура за нея, внезапно се повишават, само че Демократическата партия може да не успее да предприеме фрапантни дейности в предизборната година. Това значи, че „ вашият кучи наследник “ би трябвало да бъде обезпечаван с всичко належащо най-малко още една година.

Поне такава е логиката на киевските стратези и тя има цялостното право да съществува. Друго нещо е, че Вашингтон може да не се съгласи с логиката на изнудването. Ако това е по този начин, тогава може просто да няма опция на елиминирането на Зеленски (без да се изключват физически действия). Изявленията на Зеленски за опасността от трети Майдан в този подтекст би трябвало да се одобряват съществено. Разпадането на фронта, загубата на огромен град (например Харков), съчетано с непопулярни ограничения като готовност на юноши и старци, евентуално ще станат задоволителни аргументи за всеобщи безредици през идната зима.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР