Нарастващият интерес на Европейския съюз към региона показва, че съществува

...
Нарастващият интерес на Европейския съюз към региона показва, че съществува
Коментари Харесай

Скопие разчита на София за бърз старт на преговорите за членство в ЕС

Нарастващият интерес на Европейския съюз към района демонстрира, че съществува позитивен политически климат за разширението му, което е извънредно значимо за Република Македония и за целия район. Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е голяма опция да се възползва от този позитивен политически климат. Това съобщи македонският президент Георге Иванов по време на среща с българския дипломат в Скопие Иван Петков, който показа целите и програмата на българското европредседателство, съобщи БГНЕС.

Президентът Иванов пожела сполучливо осъществяване на програмата на България и триумф в реализацията на целите, изразявайки удовлетворение, че измежду главните е европейската вероятност на района. Македонският президент се надява, че България ще даде мощна поддръжка за неотложно започване на договаряния на Македония с Европейски Съюз за присъединение.

" Македония чака по-нататъшна интеграция на интеграционните процеси. Перспективата за участие в Европейски Съюз е нашата единствена гаранция за непоклатимост, сигурност и разцвет. Отлагането на началото на договарянията се оказа непроизводителен метод - работи демотивиращо, основава възприятие на незадоволеност и напрежение в нашето общество ", съобщи Георге Иванов. Той изрази вяра, че двете страни ще продължат да си сътрудничат за поощряване на общите ползи в района. Република Македония, както и до момента, по този начин и в бъдеще ще се стреми да построява и развива здрави, добросъседски връзки с България въз основа на взаимно почитание, почтеност, взаимно доверие и тъждество. Европейското бъдеще на Македония е във фокуса на диалозите и на ръководителя на македонската дипломация Никола Димитров с висшият представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Срещата сред двамата се организира в Брюксел. " Най-голямата патриотична задача на нашето потомство е да успеем да хванем влака за Европейски Съюз и да осигурим европейско бъдеще, непоклатимост и разцвет на македонските жители ", съобщи Димитров.

По време на работно посещаване в Брюксел е планувано Димитров да се срещне със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, с еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич и с генералния шеф по разширението Кристиян Данилсон. Предвиждат се също срещи с представители на кабинета на ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, както и с евродепутати. Димитров от на следващия ден до 26 януари ще взе участие на 48-годишна среща на СИФ в Давос. Той ще бъде част от македонската делегация, водена от премиера Зоран Заев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР