Нарастващата популярност на четиридневната работна седмица все още не е

...
Нарастващата популярност на четиридневната работна седмица все още не е
Коментари Харесай

15-те държави с най-кратко работно време в света

Нарастващата известност на четиридневната работна седмица към момента не е задоволителна, с цел да стане всеобща, само че някои страни към този момент вървят натам, като вършат някои опити и то сполучливи. Според отчет, след най-големия опит за четиридневна работна седмица, 89% от английските компании са създали политиката непрекъсната, като 51% са приели непрекъснато по-кратката работна седмица. Проучването, извършено една година след изпитването, демонстрира позитивното влияние върху организациите, като 55% от изпълнителните шефове го разказват като " доста позитивно ", а 82% оповестяват за усъвършенствано богатство на личния състав.

В цяла Европа наклонността на понижено работно време е явна, като междинният брой отработени часове на чиновник остава под 37 часа на седмица. Този спад следва дълготрайна наклонност, датираща от 19 век, като работните часове в развитите стопански системи непрестанно понижават. Тенденцията е по-силно изразена измежду младежите.

Проучването на МВФ разкрива, че намаляването на работните часове е по-ясно изразено в по-богатите страни, което допуска резултат на прихода над резултата на заменяне при установяване на предлагането на труд.

Най-дългият работен ден се следят в Мексико с 2 128 отработени часове за година. Ето за какво Мексико постоянно се назовава най-трудолюбивата страна в света.

Но, къде по света се работи минимум. Monkey Insider прави тази ранглиста, като се базира въз основата данни на Ourworldindata за междинните годишни работни часове на човек през 2019 година Ето и топ 15.

15. Аржентина

Средни часове годишно работно време: 1609

14. Швеция

Средни часове годишно работно време: 1605

Въпреки по-кратките работни седмици продуктивността на Швеция остава конкурентна спрямо други страни от Европейски Съюз. Швеция предлага обилие от преимущества за фамилии. Това е една от страните, които работят минимум.

13. Словения

Средни часове годишно работно време: 1593

В Словения междинният чист поправен наличен приход на домакинство на глава от популацията е 25 250 $ годишно, под междинното за Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 30 490 $. Равнищата на заетостта са удобни, като 71% от хората на възраст от 15 до 64 години имат платена работа, което е над междинното за Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 66%.

12. Финландия

Средни часове годишно работно време: 1591

11. Белгия

Средни часове годишно работно време: 1586

Белгия е водеща в Европа във връзка с салдото сред професионалния и персоналния живот, като над половината (53%) от белгийците са удовлетворени от салдото си сред професионалния и персоналния живот, съгласно изследване на SD Worx. Въпреки това 19% считат, че има какво да се усъвършенства.

10. Швейцария

Средни часове годишно работно време: 1557

9. Еквадор

Средни часове годишно работно време: 1552

Обикновено е позволено да се работи до осем часа дневно, като изключителният труд е изключение за превишаване на това ограничаване. При общоприета 5-дневна работна седмица чиновниците нормално имат право да работят най-много 40 часа, като се изключи изключителния труд.

8. Уругвай

Средни часове годишно работно време: 1533

Поради много късото работно време в страната, тя се счита за една от минимум работливите страни в света. Въпреки това, Уругвай има високо образована работна мощ, с равнище на просветеност от 97%, което е най-високото в Латинска Америка.

7. Люксембург

Средни часове годишно работно време: 1506

Люксембург има мощна стопанска система с високи равнища на продуктивност, което разрешава на служащите да вършат повече за по-кратко време. Правителството се концентрира върху качеството пред количеството, като предизвиква успеваемостта и благосъстоянието на чиновниците. Щедрите обществени помощи и строгите закони в региона на труда са в помощ на чиновниците.

Освен че е една от страните с най-високи заплати, тя е и една от страните с най-кратки часове на цялостен работен ден.

6. Франция

Средни часове годишно работно време: 1505

По статистика на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, хората във Франция се радват на приблизително 16,2 часа свободно време дневно, нареждайки се на второ място след Италия в това отношение. Франция държи третата позиция в листата на Remote за баланс сред професионалния и персоналния живот, като има един от най-вече дни законоустановен годишен отпуск (36). Франция е и една от страните с минимум работно време в Европа.

5. Исландия

Средни часове годишно работно време: 1454

В Исландия почти 85% от служащите са приели четиридневна работна седмица. Тази смяна не е довела до понижаване на заплащането, а до нараснала продуктивност и богатство измежду чиновниците.

4. Нидерландия

Средни часове годишно работно време: 1440

3. Германия

Средни часове годишно работно време: 1386

От 4 март 2024 година всички чиновници в Германия са задължени по закон да записват публично работното си време. Този мандат следва решение на Федералния трудов съд на Германия (BAG), ориентирано към обезпечаване на тъкмо следене на работните часове. Работодателите би трябвало да основат система за следене на времето, с цел да улеснят този развой, позволявайки на чиновниците да записват своите фактически отработени часове. Въвеждането на тази система дава отговор на опасенията по отношение на неплатения ексклузивен труд, като статистиката демонстрира забележителен размер неплатен труд в страната. Новият правилник се ползва универсално, поставяйки завършек на предходните съглашения, учредени на доверие сред работодатели и чиновници, като се изключи характерни случаи като чиновници с минимална работна заплата и избрани промишлености с експлоататорски практики.

2. Норвегия

Средни часове годишно работно време: 1384

Норвегия се слави с извънреден баланс сред професионалния и персоналния живот, като едвам 1% от служащите работят в допълнение време. Служителите на цялостен работен ден нормално имат 15,7 часа свободно време за в този момент си и персонални грижи. Освен това страната се отличава със своята първокласна просветителна система.

1. Дания

Средни часове годишно работно време: 1381

Само 1% от чиновниците работят над 50 часа седмично, датските служащи се радват на доста по-малко часове в съпоставяне със страни като Италия и междинното за Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

36 дни законоустановен годишен отпуск е измежду хубавите преимущества - един от дългите богатите страни. Освен това схемата Flexjobs на Дания, въведена през 1998 година, разрешава на служащите да изискат различно работно време, модели или по-малко физически натоварващи задания, като в допълнение се преценяват с самостоятелните потребности и желания. Това е страната с най-кратко работно време в света.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР