Нарастващата геополитическа фрагментация след нахлуването в Украйна засегна стоковите пазари,

...
Нарастващата геополитическа фрагментация след нахлуването в Украйна засегна стоковите пазари,
Коментари Харесай

МВФ: Енергийният преход е застрашен от фрагментацията на стоковите пазари

Нарастващата геополитическа фрагментация след нахлуването в Украйна засегна стоковите пазари, заплашвайки да забави прехода към възобновима сила, съобщи Международният валутен фонд.


Фрагментацията е довела до удвояване на новите търговски ограничавания върху суровините от 2021 година насам, като страните с ниски приходи понасят главната тежест на разноските, разгласи МВФ.

" За да се реализиран задачите за чисти нулеви въглеродни излъчвания, търсенето на потребни изкопаеми ще нарасне неколкократно през идващите години ", пишат икономистите на МВФ в блог обява, съпътстваща глава от идния отчет на фонда " Световни стопански вероятности " (WEO).

Но те предизвестиха, че стопански жизнеспособните залежи са съсредоточени единствено в няколко страни и че " фрагментираните пазари могат да усложнят нещата ".

" Стоките, изключително минералите, които са от решаващо значение за екологичния преход, и някои високо търгувани селскостопански артикули, са изключително уязвими при положение на по-сериозна геоикономическа фрагментация ", споделят те.

Водещият отчет на МВФ за международната стопанска система ще бъде оповестен в цялостен размер идната седмица на годишните срещи на фонда и Световната банка, които тази година се организират в мароканския град Маракеш.

МВФ съобщи, че по-нататъшното геополитическо фрагментиране може да докара до " разтърсвания " на стоковите пазари, което да докара до дълготрайни стопански загуби от към 0,3 % от световните стопански вероятности.

Загубите в страните с ниски приходи и уязвимите страни биха били още по-големи и биха достигнали приблизително към 1,2 % от брутния вътрешен артикул.

Въздействието значително произтича " от разстройствата във вноса на селскостопански артикули ", настояват икономистите на МВФ.

" Това би изострило опасенията за продоволствената сигурност, защото страните с ниски приходи са изключително подвластни от вноса на храни, с цел да изхранват популацията си ", пишат те.

Икономистите на МВФ пресметнаха, че сериозните разстройства в търговията биха могли да понижат вложенията във възобновима сила и електрически транспортни средства с до 30% до 2030 година, което ще докара до " по-бавно намаляване на изменението на климата ".

МВФ прикани за по-тясно съдействие, с цел да се предотвратят рисковете от фрагментацията на стоковите пазари за енергийния преход.

" Ако цялостното съдействие остане недостижимо, би трябвало да се търсят прагматични решения за справяне с най-неотложните провокации: понижаване на риска от продоволствена неустановеност и подкрепяне на прехода към зелена сила ", обявиха те.

Те приканиха да се положат " незабавни старания ", с цел да се обезпечи " гладко придвижване на храни и да се сведе до най-малко опасността от продоволствена неустановеност в страните с ниски приходи ".

Те също по този начин приканиха за многостранни старания за основаване на " зелен кулоар ", с цел да се поддържа потокът на значими минерали.

" Това би помогнало да се предотврати изменението на климата ", прибавиха те. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР