Нарастването на цената на морските превози и забавянията на доставките

...
Коментари Харесай

Китай увеличава износа чрез жп транспорт

Нарастването на цената на морските транспорти и забавянията на доставките кара производителите и доставчиците в Китай да търсят други възможности. Времето за превозване е повишено двойно от началото на пандемията, вследствие на което сред 20 и 30% от китайски компании са се насочили към жп превоза за транспорт на артикули от средата на предходната година до този март, оповестява Financial Times.

Затварянето през последната седмица на Суецкия канал поради затънал голям контейнеровоз е явен знак за потребността от други възможности. Веднага след новината цената на петрола и транспортните услуги по море се повишиха. Според данни на Lloyd`s List всеки ден, в който каналът беше блокиран, стопира интернационална търговия за съвсем 10 милиарда $. Кризата акцентира неефективността на износа по вода, както и многото променливи, от които се оказват подвластни доставчиците - от метеорологичните условия до опцията за блокиране на най-бързата връзка по море сред Европа и Азия.

Миналата година Китай съумя да се оправи със болестта от ковид в страната и поради износа на артикули, свързани с пандемията, измести Съединени американски щати като основен търговски сътрудник на Европейски Съюз. Втората по величина стопанска система в света се стреми да отговори на възходящото търсене от Европа, само че е затруднена от забавянето на доставки и през последните два месеца е изпратила над 2000 товарни влака по жп линиите, минаващи през Русия и Централна Азия.

Данните на Financial Times сочат, че през 2020 година размерът на превозените артикули по суша се е покачил с 50% поради проблемите при морските доставки, само че това продължава да не е задоволително. Източник на изданието твърди, че купувачи от Западна Европа са недоволни от забавянията и са подготвени да се насочат към производители отвън Китай. Още повече, че повишаването на жп транспортите за експорт е прекомерно по-малко спрямо растежа на корабните доставки.
През 2020 година транспортите по суша от Китай са се покачили с 50% поради проблематични с морските доставки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР