Напук на всички, които желаеха да се провалим, въпреки жестоките

...
Напук на всички, които желаеха да се провалим, въпреки жестоките
Коментари Харесай

Проф. Овчаров: Към бисерната огърлица на Перперикон ще бъде добавена още една перла

" Напук на всички, които желаеха да се провалим, макар жестоките финансови ограничавания ", акцентира проф. Николай Овчаров

Въпреки, че бяхме лишени от държавно финансиране, на Перперикон се намираме пред грандиозно изобретение, написа проф. Николай Овчаров в открита позиция до медиите.

Напук на всички, които желаеха да се провалим, макар жестоките финансови ограничавания, ние се надяваме, че до края на другата седмица ще успеем да разчистим останките на античния храм. Така към бисерната огърлица на Перперикон ще бъде добавена още една перла ", безапелационен е проф. Овчаров.

Ето и цялостния текст на позицията му:

До всички, за които не е най-важно какъв брой партии е сменил Настимир Ананиев преди следващите предварителни избори, а какво ще се случи с българската просвета и история!!!

Въпреки че бяхме лишени от държавно финансиране, на Перперикон, се намираме пред грандиозно изобретение!

През идващите три дни влизаме навътре в новооткрития езически храм в скалния град - най-запазената каменна постройка, намирана до този миг там. За пръв път ще забележим вътрешното устройство на едно такова светилище и какви ритуали са осъществявани там!

Както се разбра, през тази година най-известният археологически обект в България - скалният град Перперикон край Кърджали, бе скандално лишен от държавната дотация, планувана в Националния бюджет за 2022 година Вина за това носи държавното управление на Четворната коалиция, а към този момент и служебният кабинет, който също можеше да реши това. Оставям този неуспех на самата концепция за развиване на културно-историческия туризъм у нас на тяхната съвест. Ако имат такава...!

Въпреки абдикирането на страната, разкопките се организират и са към своя край с помощта на Община Кърджали. Тя отпусна 85 000 лева - сума, която в действителност са съвсем четири пъти по-малко от плануванаъа държавна дотация, само че въпреки всичко разреши сезонът да не е нулев.

Но резултатът е приказен. Както споделих при започване на изследванията през юли, имахме вяра край Великия храм с олтара на Дионис да попаднем на различен, отдаден на някое от тракийските божества. Това, което се появи на повърхността, обаче надмина всички наши упования.

Вече сме сигурни, че в действителност разкриваме езически храм от интервала 3-4 век, функционирал директно преди приемането на християнството при започване на 5 век. Но никой не очакваше това да е най-запазената до този миг постройка, разкривана за 23 години разкопки на Перперикон. На места издигнатите от превъзходно издялани каменни блокове стени доближават 3 м височина.

Първо бе разкрито преддверието на светилището, където има идеално издялан басейн, където богомолците са измивали ръцете си, преди да влязат в осветената вътрешна част. Вратата на храма е от юг, а самият той се развива на север, както е признато при езическите свещени места.

В момента с десетина служащи започваме да влизаме в най-важната част на храма - централното помещение. Насипите са големи, а във вътрешността са се сринали стените от солидни камъни. Въпреки това, след тяхното унищожаване, стартират да се обрисуват тайнствените детайли на чужд езически фетиш. Става дума за издялани в скалата басейни и канали за оттичане на кръвта на жертвените животни. Тези ритуални уреди ясно се обрисуват над идеално изгладения каменен под.

Въпреки жестоките финансови ограничавания ние се надяваме, че до края на другата седмица ще успеем да разчистим останките на античния храм. Така към бисерната огърлица на Перперикон ще бъде добавена още една перла. Напук на всички, които толкоз желаеха да се провалим!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР