Напреженията в търговската политика, включително неотдавнашната рязка ескалация на търговската

Напреженията в търговската политика, включително неотдавнашната рязка ескалация на търговската ...

Агенция Фич намали прогнозите си за растежа на водещите световни икономики.


Напреженията в търговската политика, включително неотдавнашната рязка ескалация на търговската война между САЩ и Китай и значителните рискове от Брекзит без сделка влошават глобалните икономически перспективи, се посочва в анализ на рейтинговата агенция "Фич" (Fitch Ratings).

В актуализация на прогнозите си за глобалната икономическа перспектива, "Фич" направи значителни ревизия в низходяща посока на оценките си за растежа на БВП на Китай и на Еврозоната през следващите 12 до 18 месеца, както и известна низходяща ревизия на оценките си за САЩ.

Кредитната агенция вече очаква темпът на икономически растеж в Китай да спадне до 6,1% през тази и до 5,7% през 2020 година спрямо предходни оценки от юни за растеж съответно от 6,2% и от 6,0%. Основна причина за влошаване на перспективите в Китай за следващите 12 до 18 месеца е търговската политика и по-конкретно тарифната война със САЩ.

"Фич" залага на растеж на БВП на еврозоната от 1,1% през тази и през следващата година при предишни прогнози за експанзия от 1,2% за 2019- и от 1,3% за 2020-а година.

Прогнозите за икономическия растеж в САЩ са също намалени до 2,3% през 2019 (от 2,4% през юни) и до 1,7% през следващата година (от 1,8% през юни).

Източник: econ.bg