Напрежението в региона рязко ескалира и АБВ е единствената политическа

...
Напрежението в региона рязко ескалира и АБВ е единствената политическа
Коментари Харесай

От АБВ притеснени за сигурността на Балканите

Напрежението в района внезапно ескалира и АБВ е единствената политическа партия в страната, която реагира. Това съобщи ръководителят на Политическа партия АБВ Румен Петков. Пред медиите той разяснява внезапното утежняване на интернационалната среда за сигурност и пораждане на взривоопасни точки за вероятен спор в района.

" Съединени американски щати оповестиха денонсиране на Договора за очистване на ракетите със междинен обхват на деяние, последваха бездушни заявления на Европейски Съюз и НАТО и, на практика, не последваха никакви дейности, които да доведат до стъпки за гарантиране на сигурността на Европа и на света. Т. е. опасността от възобновяване на нуклеарното въоръжение, нуклеарния конфликт, нуклеарното опълчване от най-мрачните години на Студената война се трансформира във все по-голяма действителност ", сподели Петков и напомни, че още на 7 ноември предходната година АБВ предизвести категорично, че това денонсиране може да трансформира България в плацдарм на военни дейности и на разполагане на военни въоръжения, включително и нуклеарни, по този начин и на обект на контрамерки. " Нито една институция, нито една парламентарно показана политическа мощ не взе отношение по въпроса. Нещо по-лошо - Народното събрание и държавното управление подминаха въпроса, а това идва да покаже, че в действителност в Народното събрание действителните проблеми, свързани със сигурността на страната и на нашите жители, не се дискутират. АБВ настоя за парламентарен спор. Той не се състоя ". Румен Петков разяснява, че последвалата серия от дейности по тематиката сочи неспособността на нашите институции да подсигуряват сигурността на жителите в най-широкия смисъл.

Председателят на Политическа партия АБВ уточни като образец и поръчката на Косово за основаване на войска - стъпка, която опонира на всички интернационалните актове, с които огромна част от страните признаха Косово и маркирана от НАТО и Европейски Съюз като " извънредно неприемлива ". Липсата на съответни дейности по въпроса сочи двоен стандарт за страните от Алианса. Петков е безапелационен, че като член на НАТО страната ни би трябвало да реагира за въоръжението на Косово от страна на Съединени американски щати. " Като член на НАТО би трябвало да реагираме, тъй като това е в нашия район. Никой естествен човек няма подозрение, че сред Сърбия и Косово напрежението ескалира до степен боен спор. Косово и Албания оповестиха основаването на единни гранично-пропускателни пунктове. Албания е член на НАТО. На къде отиваме? Имаме избрана система за сигурност, Албания е претендент член на Европейски Съюз, това значи директен достъп на Косово до тези база данни. Никой не се опълчва, афишира се като първа стъпка за унищожаване на границите. Двойните стандарти доближават своя връх ", разяснява Румен Петков.

Председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка уточни, че опасността за преустановяване на контракта, поставил завършек на Студената война, е с една крачка по-близо. " България блесна с отсъствието си при гласуването за денонсиране на Ядрения контракт сред Русия и Съединени американски щати. Това стана в навечерието на коледните празници, когато Организация на обединените нации не одобри резолюция за опазване и запазване на така наречен Ядрен контракт. " Това гласоподаване удостоверява желанието на Съединени американски щати за излизане и денонсиране на Ядрения контракт. Подобно деяние ще отвори пътя на острата борба в Европа. Тази коренно друга обстановка е тест за ръководещите в България. От тях зависи да формулират и отстоят националния интерес и сигурност ". Заячка акцентира, че по време на гласуването в Организация на обединените нации страната ни не участва и няма взето отношение по въпроса. " Каква е позицията на България по общата позиция на Европейски Съюз? Престъпление е да не се вземе отношение по тематиката. Ние от АБВ настояваме от въздържан наблюдаващ и регистратор на събитията, България да си върне ролята на почитан сътрудник в Европейски Съюз, НАТО, Организация на обединените нации и да бъде водач освен на Балканите, само че и в Черноморието ". Заячка сподели още, че страната ни би могла да инициира процеси, с които да подсигури Черноморската и енергийната си сигурност.

В подтекста на тематиката за национална сигурност Георги Илчев, член на Изпълнителното бюро на Политическа партия АБВ, разяснява и отчета от военния министър за пазаруването на самолети F-16. Той съобщи, че приемането на отчета за закупуване на тези самолети опонира на предходно решение на Народното събрание. " Противно на признатите към този момент правила и рамки е всичко това да се промени, да се делегира на Министерски съвет и да бъде превърнато в междудържавен контракт, без следваща ратификация от Народното събрание. Георги Илчев акцентира, че АБВ е срещу смяната на разпоредбите. И всяка смяна на заложените параметри от Народното събрание, като цена, заплащане и доставка, демонстрира или корупция, или жесток политически напън, само че във всички случаи, некадърност на българските държавни институции да отстояват личните си правила. Той добави, че партията ще следи този въпрос и методът, по който ще мине гласуването и взимане на решение със съответните доводи. " Това, което се случва досега демонстрира една унизителна позиция, която заема българската страна пред европейските сътрудници и пред всички. Ние демонстрираме, че не можем да осъществяваме състезания и да съблюдаваме правила, които сами си задаваме ", уточни още Илчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР