Напрежението в Персийския залив се покачи, след като Саудитска Арабия

...
Напрежението в Персийския залив се покачи, след като Саудитска Арабия
Коментари Харесай

Криза в Персийския залив след инцидент с петролни танкери

Напрежението в Персийския залив се повиши, откакто Саудитска Арабия и ОАЕ оповестиха, че техни кораби, измежду които и петролни танкери, са били развалени при саботажи в Оманско море.
Иран реагира стремително и назова " тревожни " офанзивите против кораби.
Инцидентите в Оманското море са тревожни и непростими ", съобщи представителят на иранското външно министерство Абас Мусави в изказване на британски език на уеб страницата на министерството, призовавайки за следствие на офанзивите и предупреждавайки за " авантюризма " на задгранични играчи, целящи нарушение на морската сигурност.
Единият от танкерите е пътувал претрупан със саудитски нефт от пристанището Рас Танура за Съединени американски щати. При нападението той е получил обилни вреди. Няма жертви и потърпевши измежду екипажа. Не е настъпил и петролен разлив, макар огромните повреди по структурата и на двата танкера.
В неделя стана ясно, че други четири търговски плавателни съда, плаващи под друг байрак, са станали жертва на сходни саботажи край крайбрежията на Фуджейра.
Британският външен министър Джереми Хънт направи публично предизвестие за заплахите от спора, избухнал " инцидентно " в Персийския залив, предвид на покачилото се напрежение сред Съединените щати и Иран.
Регионът към този момент е на ръба на спора поради конфликта сред Вашингтон и Техеран по отношение на нуклеарната договорка с Иран и Хънт съобщи, че ще показа терзанията на Англия с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео в Брюксел през днешния ден.
Много сме обезпокоени за риска от спор, поради случили се по случайност събития, които биха довели до ескалация, нежелана от двете страни, сподели Хънт, пристигайки на среща на външните министри от Европейски Съюз.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР