Напрежението в Близкия изток продължава да се покачва. В Багдад

...
Напрежението в Близкия изток продължава да се покачва. В Багдад
Коментари Харесай

След смъртта на генерал Сюлеймани

Напрежението в Близкия изток продължава да се повишава. В Багдад хиляди скандираха " Смърт на Америка " на траурната върволица за убития ирански военачалник. Протести и запалени американски флагове имаше и в Газа. Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че той е наредил офанзивата против военачалник Касем Сюлеймани, като задачата била " да се спре войната, а не започване на нова ". От иранското посолство в България дефинираха офанзивата като " най-голямата стратегическа неточност на Съединени американски щати в западноазиатския район ". В известието се показва, че отговорността за всички последствия ще бъде върху Съединени американски щати.

 Тръмп за Солеймани: Действахме, с цел да предотвратим война Тръмп за Солеймани: Действахме, с цел да предотвратим война
Противоречива информация за нов въздушен удар в Ирак, часове след ликвидирането на иранския военачалник Касем Солеймани. Иракската държавна телевизия съоб...

Заклеймяван от едни и боготворен от други. Заради гибелта на военачалник Сюлеймани през днешния ден по улиците на Багдад отекваха гневни закани.

Със " Смърт на Америка " и " Отмъщение! " - иракските му последователи се простиха с него. В шествието се включиха иракският министър председател и доста шиитски духовници.
Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати: Той е подготвял офанзиви против американци, само че в този момент сме сигурни, че е комплициран завършек на неговите зверства. Беше комплициран край за положително.
Иран е в тридневен печал поради гибелта на Сюлеймани.
Хасан Рохани, президент на Иран: Американците мислеха, че ще си спестят проблеми, в случай че той бъде погубен. Направиха неточност. Това е стратегическа неточност. Ще осъзнаят, че им предстоят по-трудни дни.
Техеран към този момент дефинира правоприемник на генерала. Начело на бригадите Кудс застава Есмаил Каани. Издадена е и първата му задача - " Да отмъсти за Сюлеймани ".
Али Голинам, студент в Техеран: Не знам тъкмо какъв би трябвало да е отговорът, само че какъв то и да е, би трябвало да е симетричен.
" Кибер война " е най-спряганата версия за отмъщението на Иран. В листата с евентуални цели влизат лечебни заведения, банки, електрически централи. Вашингтон и Техеран от дълго време водят яростни хакерски борби.

Втори вероятен сюжет е " осведомителна война " през обществените мрежи. През миналите години Facebook и Туитър закриха хиляди сметки от Иран. Веднага след убийството на генерала са били засечени стотици погрешни информации. Най-споделяната подправена вест е за офанзива против американска база в Ирак с видео от други атентати.

Не е изключено Иран да се опита да употребява нуклеарната опасност. Според специалисти, обаче, този вид е малко евентуален.
Нейсан Рафати, анализатор от Международната спешна група: Най-вероятно Иран ще разиграе " картата с отмъщението " в района. Може да се насочи към места, където има съдружници - да вземем за пример Ирак, допустимо е също в Йемен, Афганистан, Сирия, Ливан.
След ликвидирането на иранския военачалник Съединените щати оповестиха, че изпращат още 3 000 бойци в Близкия изток. Заради напрежението в района НАТО стопира обучителните задачи в Ирак.

От Ирак тленните остатъци на иранския военачалник ще бъдат пренесени в родината му. Погребението на Сюлеймани ще бъде във вторник.
 НАТО приключва подготвителните задачи в Ирак НАТО приключва подготвителните задачи в Ирак
НАТО приключва подготвителните задачи в Ирак, заяви представител на Организацията пред Агенция Франс Прес.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР