Напрежението сред служителите в редица държавни структури нараства в контекста

...
Напрежението сред служителите в редица държавни структури нараства в контекста
Коментари Харесай

Служителите в три държавни институции се готвят за едночасови протести

Напрежението измежду чиновниците в редица държавни структури нараства в подтекста на изчезнал държавен бюджет за тази година, което замрази заплатите
В три държавни структури се разисква готовността за протестни дейности с искане за по-добри условия на труд и повишение на заплатите. Служителите в Комисията за отбрана на потребителите, Националния статистически институт и Комисията по досиетата към момента не са прецизирали дата и форма на демонстрацията, само че това следва да се случи скоро. Това разгласи в Бургас Кремена Атанасова, ръководител на Синдиката на административните чиновници към КТ „ Подкрепа “, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите ѝ напрежението измежду чиновниците в редица държавни структури нараства в подтекста на изчезнал държавен бюджет за тази година, което на процедура замрази заплатите, спомагателен удар е и високата инфлация. Средната заплата в бранша към днешна дата е към 2000 лв., показаха от КТ „ Подкрепа “, базирайки се на данни на националната статистика.

„ Предвид високите цени на питателните артикули Комисията за отбрана на потребителите играе основна роля. Тя би трябвало да упражнява надзор, в нея работят едвам 200 души и то в цялата страна. Тези чиновници получават заплати под 1000 лв.. Тук, несъмнено, би трябвало да изключим висшите управителни длъжности. В същата обстановка с малко чиновници и ниски месечни хонорари са сложени и сътрудниците им в Комисията по досиетата. В Националния статистически институт също си дават сметка, че трудът на чиновниците не е оценен, тъй като с 800-900 лв. брутна заплата не може да се живее обикновено “, разяснява Атанасова.

От думите ѝ стана ясно, че бъдещите протестни демонстрации най-вероятно ще бъдат едночасови. „ По закон нямаме обвързване да уведомяваме авансово за едночасов митинг. В случай че не реализираме триумф и няма нарастване на заплатите и възстановяване при изискванията на труд, ще се подхващат дейни протестни дейности “, уточни още Кремена Атанасова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР