Напрежението между САЩ и Турция продължава да е на висок

...
Напрежението между САЩ и Турция продължава да е на висок
Коментари Харесай

САЩ и Турция отново повишиха тона заради Русия

Напрежението сред Съединени американски щати и Турция продължава да е на висок градус след следващи мнения от високопоставени държавни лица и от двете страни.
Вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс още веднъж прикани Турция да не купува съветската противоракетна система С-400. " Турция би трябвало да избере. Иска ли да остане сериозен сътрудник в най-успешния боен съюз в историята (НАТО), или желае да рискува сигурността на това партньорство, като взема такива безразсъдни решения, които подкопават нашия съюз ", сподели Пенс в изявление на честването на НАТО във Вашингтон.
" Съединени американски щати би трябвало да изберат. Искат ли да останат съдружник на Турция или ще рискуват другарството ни, като обединят силите си с терористи, с цел да подкопаят отбраната на съдружника си в НАТО против враговете му ", сподели в отговор турският вицепрезидент Фуат Октай, отговаряйки на заканите от вицепрезидента на Съединени американски щати Майк Пенс.
В понеделник (1 април) Пентагона разгласи, че прекратява доставката на съоръжение за изтребителя F-35 " в очакване на турското решение за отвод от доставката на С-400. " Съединените щати и други съдружници на НАТО, които имат F-35, се притесняват, че радарът на съветската ракетна система С-400 ще се научи да разпознава и наблюдава изтребителя, което ще понижи способността му да заобикаля съветските оръжия в бъдеще. Ако Пентагона направи идната стъпка и отстрани Турция от програмата Ф-35, това ще бъде най-сериозната рецесия в връзките сред двамата съдружници от десетилетия.
Във вторник (2 април) настоящият министър на защитата на Съединени американски щати Патрик Шанахан съобщи, че чака да разногласието с Турция да се позволи, като изрази оптимизъм, че двете страни ще намерят излаз от рецесията, като Турция купи ракетната система Patriot, вместо С-400.
Междувременно държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео предизвести за " опустошителни " последствия ", в случай че Турция удари Сирия. Това стана на среща във Вашингтон с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу,.
" Секретарят Помпео изрази поддръжка за продължаващите договаряния по отношение на Североизточна Сирия, като в същото време предизвести за евентуално опустошителни последствия от едностранна турска военна активност в района ", се споделя в изказване на Държавния департамент след диалозите. Това се случи на фона на продължаващото опълчване в Сирия на американското отдръпване и желанието на Турция да поеме битката с кюрдските милиции.
Помпео въпреки всичко назова срещата с Чавушоглу във Вашингтон, " градивна ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР