Напрежението между представители на няколко различни животновъдни организация нарастна след

...
Напрежението между представители на няколко различни животновъдни организация нарастна след
Коментари Харесай

Представители на животновъдите с взаимни обвинения и противопоставяне

Напрежението сред представители на няколко разнообразни животновъдни организация нарастна след митинга пред Министерски съвет от 18 юли и последвалите четири оставки. Конкретният мотив беше чумата по животните, поради която се наложи евтанизация.

Мария Степанчева, ръководител на Асоциация на българските биволовъди, разяснява в ефира на Нова телевизия, че в митинга е имало 30% животновъди, а останалите са били политически фигури, както и " силиконки ". Част от сектора упорства още уволненият служител Георги Праматаров и трима негови сътрудници да бъде върнати на работа откакто бяха уволнени.

Зад освобождението му виждат опит да се забавят заплащанията. Те позволяват нови митинги и дестабилизация на страната. " На националния съвет са показани всички организации и там е мястото, където би трябвало да бъдат представяни всички проблеми, а в случай че не се вземет решения, тогава предизвикваме среща с премиера, който неведжъж е помагал на брашна. Смятам, че се постъпи погрешно " подчертава Степанчева.

Другият събеседник в студиото - Симеон Караколев, ръководител на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация (НОКА), отвърна, че няма изясненост във въпросния съвет кой кого съставлява и изиска съответен отговор за това да бъде даден от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов. Днес от представляванатаа от него асоциация (НОКА) дадоха конференция и настояха за промени в Закона за отглеждането на животни и желаеха да бъдат дефинирани участниците в работните органи на Министерството на земеделието.

" Още през цялото време митингът беше дирижиран от настроението в сектора и то хилядите овцевъди и козевъди, които представляваме, като имаше и много недоволни говедовъди. Това е третият митинг в рамки на година и половина. Една от главните аргументи беше неналичието на съответна държавна политика, вследствие на което браншът е разграничен. Той подчертава, че за година срещите с членовете му са били към 60.

Според изпълнителния шеф на НОКА Иван Станков, асоциацията има поддръжката на своите членове за дейностите си. " През последните 10 години понижението в бранша е 800 хиляди и наклонността продължава. Ние не желаеме да върнем 11 млн. овце в България, не е и належащо. Трябва да се внесат детайли на висока просвета на произвеждане. Нещата би трябвало да се трансформират, в случай че желаеме да имаме овцевъдство в България. Тръгнахме на митинг не, с цел да сътворяваме безпорядък, а порядък ", счита Станков.

По думите му главният мотив за митингите на фермерите е обстоятелството, че години наред няма българска земеделска политика, тактика и избрани държавни цели. Станков изрази страдание, че овцевъдът е трансфорат " в правист, компютърен експерт ". Шефът на Асоциацията прикани за коренна смяна, тъй като кривата на развиването на овцевъдството и отглеждането на животни продължава да пада надолу.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР