Напрежение в столичния квартал Орландовци. Там принудително започна събаряне на

...
Напрежение в столичния квартал Орландовци. Там принудително започна събаряне на
Коментари Харесай

Събарят над 60 незаконни постройки в Орландовци

Напрежение в столичния квартал " Орландовци ". Там наложително стартира срутване на над 60 противозаконни постройки. А жителите изпочупиха автомобила на чиновници на Дирекцията за строителния надзор.

В 10:00 часа на 09 август от Дирекция за народен строителен надзор започнаха събарянето на противозаконни постройки в квартал " Орландовци ", а малко по-късно служебният автомобил на представителите на дирекцията се оказа с 4 спукани гуми и 1 строшен прозорец.

" Предупредиха ни, че ще ни бутат къщите. Разлепиха ни някаква записка - нито автограф, нито щемпел, нищо. Как стават тези работи, не знам. 5 деца имам, оставам на улицата сега и това е ", съобщи гражданин на квартала пред Българска национална телевизия.

Заповедта за срутване на противозаконните постройки в " Орландовци " е в действие от април 2023 година. Въпреки това жителите на квартала настояват, че не са били предизвестени задоволително време авансово, и че остават без заслон. А от Българския хелзинкски комитет обясниха, че институциите на процедура не са помогнали на нуждаещите се.

" Бяха изпратени представители на обществените служби на Дирекция " Социално подкрепяне ", които започнаха да вършат изявленията с лицата, с цел да открият техните жилищни потребности. Нито някой от тях е настанен още, нито се знае дали ще бъде настанен ", сподели Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет.

От регион " Сердика " обясниха друго.

" Преди да ги съборим направихме няколко обхода вътре в самото местоживеене на хората дружно с Агенция за протекция на детето и със обществените, които направиха огледи. Предложиха на някои от тях да бъдат настанени на друго място, само че те отхвърлиха ", съобщи инж. Тодор Кръстев, кмет на регион " Сердика ".

61 са издадените заповеди за срутване на противозаконни здания. 14 тъжби са подадени към Софийския административен съд против събарянето, които съдът е определил като неоснователни. А напрежението в квартал " Орландовци " остана.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР